Volodymyr Zelenský: Rusko je vážnou hrozbou pre európsky spôsob života

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský vo štvrtok vystúpil v Európskom parlamente na mimoriadnom plenárnom zasadnutí v Bruseli. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola adresovala prezidentovi Zelenskému tieto slová: “Chápeme, že bojujete nielen za svoje hodnoty, ale aj za naše.”

„Ukrajina je Európa a budúcnosť vášho národa je v Európskej únii,“ pokračovala predsedníčka Metsola a dodala, že EÚ by mala dať Ukrajine „najrýchlejší možný prístupový proces“ a „ako ďalší krok poskytnúť systémy dlhého doletu a lietadlá potrebné na ochranu slobody, ktorú mnohí považujú za samozrejmosť.“

Prezident Zelenský vo svojom prejave pred poslancami zdôraznil, že Rusko sa snaží zničiť nielen suverénnu Ukrajinu, ale aj európsky „spôsob života“. Načrtol, že Európu vníma ako kontinent ponorený do pravidiel, hodnôt, rovnosti a spravodlivosti a (...) miesto, kde je Ukrajina pevne doma. Kremeľ, na druhej strane, robí všetko pre to, aby zničil európske hodnoty, povedal prezident Zelenský a zdôraznil, že Ukrajina bojuje za Európu a chráni ju pred touto protieurópskou silou.

Poďakoval všetkým Európanom, ktorí podporili Ukrajinu v boji proti ruskému útočníkovi, a všetkým, ktorí pomohli ukrajinským utečencom prichádzajúcich do EÚ. Pozerajúc vpred, prezident Zelenský vyzval Európu a Ukrajinu, aby kráčali spoločne a stanovili si spoločnú európsku budúcnosť. Zdôraznil však, že na to, aby sa naše sny splnili pre naše deti a vnúčatá, potrebujeme mier a bezpečnosť. Tieto sny sa nesplnia, ak neprekonáme protieurópsku silu, ktorá sa nám snaží ukradnúť našu Európu, uzavrel.

Išlo o prvú oficiálnu návštevu prezidenta Zelenského v Európskom parlamente po tom, čo sa poslancom prihovoril na diaľku počas mimoriadnej schôdze 1. marca 2022 krátko po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Vystúpil aj pred plenárnym zasadnutím 14. decembra toho istého roku, keď bola Sacharovova cena Parlamentu za rok 2022 udelená statočnému ukrajinskému ľudu.