Novinára po živom vstupe na tlačovej konferencii zatkli a uväznili

Zatknutím a obvinením z narušovania poriadku skončil v stredu pre amerického reportéra živý vstup do televízneho vysielania. Spravodajca televízie NewsNation nakrúcal na tlačovej konferencii guvernéra štátu Ohio Mikea DeWinea a policajtom na mieste sa zdalo, že jeho prejav je rušivý. Reportér svoj vstup ukončil, napriek tomu bol nakoniec v putách odvedený do väzby, informovala CNN.

 

Novinár Evan Lambert bol už v noci na dnešok prepustený, dôvod zadržania však zostáva nejasný. "Som naštvaný, som pobúrený. Podľa mňa by sa toto nikde v Amerike nemalo stať," uviedol jeho nadriadený Mike Viqueira, ktorý o incidente informoval ďalšie médiá.

Ku konfrontácii údajne prispelo oneskorenie tlačovej konferencie, ktorá začala dve hodiny po nahlásenom čase a prebiehala tak v čase, keď mal Lambert naplánovaný živý vstup do spravodajského programu. Počas neho strážnici reportéra napomenuli, aby bol potichu, uviedla NewsNation. Podľa televízie CNN Lambert vstup náhle uťal so slovami: "Bolo nám povedané, že musíme prestať vysielať, pretože tá tlačová konferencia je za nami."

Tým však konfrontácia neskončila, pretože niekoľko policajtov pristúpilo k Lambertovi a snažilo sa ho prinútiť miesto opustiť. Video natočené svedkom ukazuje, že dvaja strážcovia zákona následne reportéra uchopili za ruky a vyviedli z telocvične, kde sa udalosť konala. Potom ho zvalili na zem, spútali a odviedli von, čo Lambert komentoval otázkou: "Vážne? Živý vstup je dôvod na zatknutie?"

Podľa denníka The New York Times nebolo jasné, ktoré policajné zložky boli do zásahu zapojené. Zástupca okresnej väznice uviedol, že Lambert bol obvinený z narušovania poriadku a neoprávneného pobytu na cudzom pozemku. Okolnosti jeho prepustenia sú nejasné, uviedla CNN. Guvernér DeWine sa od zadržania novinára dištancoval.