SASKA: Rezort pôdohospodárstva mal o zákaze dovozu obilia z Ukrajiny rozhodnúť oveľa skôr

Ministerstvo pôdohospodárstva na čele so Samuelom Vlčanom reagovalo pri zákaze ukrajinského obilia neskoro. Udialo sa to navyše až po tom, keď sa kontaminované obilie z Ukrajiny ocitlo v slovenských mlynoch. Uviedla to strana Sloboda a Solidarita (SASKA).

„Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan nielenže nechráni záujmy spotrebiteľov a podnikateľov, keďže ich šikanuje zbytočnou administratívou, ešte aj ohrozuje ich existenciu lacným obilím z Ukrajiny. Obilniny určené na export do tretích krajín mali byť už dávno počas prechodu naším územím monitorované a ich predaj na Slovensku zakázaný. O zákaze však rozhodlo ministerstvo až dnes po tom, čo tak urobili Poľsko a Maďarsko. Vzhľadom na to, že ministerstvo si povinnosť riadnej kontroly obilnín z Ukrajiny od počiatku neplnilo, je tiež namieste, aby pristúpilo k odškodneniu tých, ktorým dnes nariadilo tieto produkty zlikvidovať,“ uviedla tímlíderka SASKY pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Podľa strany SaS koná ministerstvo pôdohospodárstva už od začiatku vojny na Ukrajiny zmätočne. „Krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine prišli predpovede o možnom výpadku obilia pre tieto chudobné časti sveta a o vypuknutí celosvetovej potravinovej krízy. Minister Vlčan však okamžite reagoval nepremysleným zákonom, ktorým poľnohospodárom, potravinárom a obchodníkom uložil povinnosť nahlasovať stavy zásob obilnín a ich vývoz, čo je len ďalšia administratívna záťaž. Jej zavedenie sa ukázalo ako zbytočné a nelogické. Preto som podala koncom minulého roka návrh zákona, ktorým som chcela zúžiť nahlasovaciu povinnosť na prvovýrobcov,“ dodala na záver J. Halgašová s tým, že tento zákon však schválený nebol.