Ako knihu roku 2022 si deti vybrali Denník odvážneho bojka, vybrali aj tieto ďalšie knihy

Najobľúbenejšou knihou roku 2022 v ČR sa v ankete Kniha detského srdca stala séria Denník odvážneho bojka od amerického spisovateľa Jeffa Kinneyho. Aj na druhom a treťom mieste skončili série, druhá priečka patrí Harrymu Potterovi od britskej autorky J. K. Rowlingovej a tretej tuzemskému titulu Prašina Vojtecha Matochu. Výsledky 30. ročníka ankety, ktorá tiež nesie meno Václava Františka Suka (1883 až 1934), učiteľa a propagátora literatúry pre deti, sa dnes vyhlasovali v pražskom centre DOX.

Kategórie detí, anketa o najobľúbenejšiu knihu, sa udeľuje na základe ankety, v ktorej hlasujú sami detskí čitatelia. Deti hlasujú za knihu, ktorú v roku 2022 prečítali bez ohľadu na rok vydania knihy. Usporiadatelia dnes okrem kníh, ktoré sa umiestnili na prvých troch miestach, zverejnili zoznam titulov na prvých 20 miestach. Z nich len ďalších šesť okrem Matochy sú českí autori, popri knihách vydaných v niekoľkých posledných rokoch sa na devätnástom mieste umiestnila Čapkova Dášenka čiže život šteňaťa.

Cena učiteľov sa udeľuje na základe hlasovania odbornej poroty učiteľov o knihách českých autorov, ktoré vyšli v prvom vydaní v kalendárnom roku, za ktorý sa ocenenie udeľuje. Cenu učiteľov dostalo päť kníh bez udania poradia. Tri z nich vyšli v nakladateľstve Baobab a sú nimi titul Rekrut 244 od Františka Tichého, Nožička a Vohryzek od Marka Tomana a kniha Ja, chobotnice od Magdalény Rutovej. Ďalšie dva tituly vydal Albatros, knihu Moja šálka umenia napísala Katerina Karolík a ako poslední učitelia ocenili knihu Robina Kráľa Jeden chlapec z dedinky Květušín.