Malá vojnová knižnica. Strhujúci príbeh na motívy skutočných udalostí

Malá vojnová knižnica. Strhujúci príbeh na motívy skutočných udalostí Foto: Ikar

Inšpiratívny príbeh, ktorý sa dotkne vášho srdca a podmaní si vás. Fascinujúci výlet do minulosti, kus neznámej histórie, ktorý autorka podáva pútavo a autenticky. Jej rozprávanie je veľmi živé, svieže, dojímavé, podarilo sa jej oživiť históriu pred vašimi očami.
To je novinka Malá vojnová knižnica, príbeh podľa skutočných udalostí.

Londýn, 1944.
Vo svete zúri vojna a hlboko pod zemou v nedostavanej stanici metra vzniká úkryt pre tisíce ľudí. V tuneloch sa hromadia trojposchodové postele, v útrobách zeme si obyvatelia budujú škôlku, divadlo aj kaviareň, ktoré im poskytujú útechu a ochranu pred zhadzovanými bombami. Práve tam v podzemí vznikne aj unikátna malá knižnica.

Bývalá knihovníčka Clara Buttonová s najlepšou priateľkou Ruby Munroeovou z nej postupne vytvoria srdce celej komunity. Učia sa v nej nevzdelané deti z robotníckej triedy a ženy si tam požičiavajú pokrokovú literatúru. Lenže vojna sa vlečie a odhodlanie žien vytrvať vo svojom úsilí osud trpko pokúša. Smrť je všadeprítomná a ľudí pred ňou neochráni ani podzemný úkryt.

Pozrite si video od autorky Kate Thompson:

Malá vojnová knižnica z vydavateľstva Ikar je príbeh o podzemnej knižnici, ktorá bola majákom nádeje pre Londýnčanov počas vojny a dejiskom jedného z najväčších príbehov odboja počas druhej svetovej vojny.
Objavenie pravdivého príbehu o podzemnej knižnici v tuneli metra počas náletov ju absolútne uchvátilo a vedela, že sa neuspokojí, kým ten príbeh nenapíše. Nádherne výstredné postavy vrátane Clary a Ruby, pána Chumleyho a takzvaných „tunelových potkanov“, teda detí, ktoré vyrastali v podzemí, skrátka vypochodovali z jej predstáv rovno na stránky knihy, ktorá vám pripomenie čaro knižnice z vášho detstva, vôňu kníh a lásku k čítaniu.

Kate Thompson

Narodila sa v Londýne a pracovala ako novinárka pre ženské časopisy a národné noviny. Neskôr presedlala na písanie beletrie a literatúry faktu. Za posledných desať rokov vydala dvanásť titulov, z ktorých tri sa dostali do prvej desiatky rebríčka bestsellerov Sunday Times. V súčasnosti žije v Sunbury s manželom, dvoma synmi a dvoma zachránenými lurchermi, Tedom a Saphie.

Milan Buno, knižný publicista