Richard Gere: Toto je láska, vľúdnosť a zodpovednosť

Richard Gere: Toto je láska, vľúdnosť a zodpovednosť Foto: Ikar

Súcit, láskavá dobrosrdečnosť, altruizmus a zmysel pre bratstvo a sesterstvo sú kľúčom k ľudskému rozvoju nielen v budúcnosti, ale aj v prítomnosti...

Na rozdiel od bádania a rozvoja vedy a techniky vo vonkajšom svete, sa mnohé východné tradície zamerali na vnútro človeka, aby hľadali zmysel jeho pozemskej existencie.
Kniha Tibetský buddhizmus odhaľuje čitateľovi celkom odlišnú kultúru, než v akej žije dnešný moderný človek.

„V knihe Tibetský buddhizmus nám Jeho Svätosť ponúka jasný, detailný prehľad tibetskej buddhistickej praxe lásky, vľúdnosti a univerzálnej zodpovednosti. Žiada nás, aby sme boli plne sústredení na prítomnosť, aby sme vždy pozorne sledovali svoje postoje, činy a motivácie, aby sme nekompromisne skúmali vlastné duševné pochody a skúšali možnosti, ako v sebe dosiahnuť určité pozitívne zmeny,“ píše v úvode slávny herec Richard Gere, ktorý má už dlhé roky blízko k budhizmu.

Dalajláma, nositeľ Nobelovej ceny mieru za rok 1989, je všeobecne uznávaný ako jeden z našich veľkých duchovných priateľov. Je predstaviteľom neprerušenej tradície siahajúcej 2500 rokov do minulosti až k historickému Buddhovi. Mnoho rokov jeho pôsobenia v úlohe duchovného učiteľa a politického vodcu je v súčasnosti naozaj čosi jedinečné. Často hovorieval: „Moje náboženstvo je láskavosť.“

V knihe píše o rôznych metódach, ktoré môžeme použiť ako nástroje na skúmanie seba samých, čo nám umožní vydať sa na cestu sebaobjavovania a rozvoja. „Pozerajte na svoje telo a myseľ ako na laboratórium a sledujte, či môžete používať tieto rozličné techniky: inými slovami, pustite sa do dôkladného výskumu svojho vlastného duševného fungovania a skúmajte možnosť, ako v sebe dosiahnuť určité pozitívne zmeny,“ vyzýva Dalajláma.

V knihe sa venuje budhizmu všeobecne – aká je Buddhova podstata, aké sú štyri pečate budhizmu, o čom je cesta prázdnoty a súcitu.

V ďalšej časti rozoberá altruistický pohľad a spôsob života. V prvom rade vysvetľuje, v čom sú benefity altruizmu, pretože dnes to mnohí považujú za slabosť, či naivitu. Radí ako rozpoznať vnútorného nepriateľa, ako prekonať hnev a nenávisť.
V poslednej tretej časti sa venuje budhizmu Tibetu: aké sú kategórie tantry, ako vyzerá tantrická prax, najvyššia joga-tantra. Vždy v závere častí necháva priestor na otázky a odpovede.
Tibetský budhizmus je kniha, ktorá – podľa slov Richarda Gera – môže priniesť šťastie do vášho života. A dokáže sa stať prameňom šťastia v budúcnosti pre všetky bytosti.

Milan Buno, knižný publicista