Moskva tvrdí, že zmarila plán Kyjeva zavraždiť dve ruské novinárky

Ruská tajná služba FSB dnes uviedla, že zadržala "skupinu neonacistov" v súvislosti s ukrajinským plánom zabiť ruskú propagandistickú moderátorku Margaritu Simoňjanovú a novinárku Xeniji Sobčakovú. Informovala o tom agentúra AP. Ukrajina tieto obvinenia zatiaľ nijako nekomentovala.

Ako poznamenala AP, keď vlani vo februári ruský prezident Vladimír Putin nariadil rozsiahlu inváziu do susednej krajiny, hovoril o tom, že chce "denacifikovať" Ukrajinu. Vyhlásil, že v krajine operujú radikálne neonacistické skupiny na čele so židovským prezidentom. Kyjev aj jeho západní spojenci tieto obvinenia odmietli s tým, že ide len o falošnú zásterku pre nevyprovokovaný akt agresie.

FSB, ktorá je nástupkyňou sovietskej tajnej polície KGB, nepovedala, koľko ľudí bolo zadržaných. Ruské médiá ale neskôr informovali, že vo väzbe skončilo sedem ľudí. Súd schválil zadržanie piatich maloletých narodených v rokoch 2005 a 2006 a dvoch mužov, ktorí boli podľa agentúry TASS súčasťou organizovanej skupiny. Vo väzbe majú zostať do 14. septembra.

Podľa ruskej tajnej služby bolo sprisahanie zorganizované na pokyn ukrajinskej tajnej služby SBU. Žiadne dôkazy k tomu ale FSB neposkytla. Ako tajná služba dodala, zadržaní sa podľa nej priznali k príprave útokov na obe ženy menom Ukrajiny a za každú im bola sľúbená odmena 1,5 milióna rubľov.

Rusko už v minulosti obvinilo Ukrajinu, že stála za zabitím dcéry nacionalistického ideológa Darji Duginovej a proruského vojenského blogera známeho ako Vladlen Tatarskij.