Fico, Pellegrini a Danko sa dohodli na novej slovenskej vláde (VIDEO)

Fico, Pellegrini a Danko sa dohodli na novej slovenskej vláde (VIDEO) Reprofoto Facebook Peter Pellegrini

Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD), Hlas-SD a Slovenská národná strana (SNS) sa dohodli, že vytvoria novú slovenskú vládu. Podporia kandidáta Smeru-SD na premiéra a kandidáta Hlasu-SD na predsedu parlamentu. Hlas-SD obsadí sedem ministerstiev, Smer-SD šesť a SNS tri. Vyplýva to z memoranda, ktoré dnes v Bratislave podpísali predsedovia trojice strán Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko.

 

Fico označil memorandum za "predzvesť a základ" budúcej koaličnej dohody a prisľúbil rýchle vytvorenie kabinetu tak, aby na summite Európskej únie 26. a 27. októbra už Slovensko zastupoval predseda novej vlády. Fico prisľúbil, že ak získa dôveru ako predseda novej vlády, postará sa o to, aby životná úroveň na Slovensku stúpla.

Pellegrini, postoj ktorého strany Hlas-SD bol po voľbách pre vznik novej vlády kľúčový, zdôraznil, že vo voľbách rozhodli voliči – a tí rozhodli, aby vládu viedol Robert Fico. Pellegrini tiež uistil, že nová vláda nezmení zahraničnú orientáciu Slovenska ako členské krajiny EÚ a NATO, čo sľubuje aj memorandum.

K demonštráciám "na záchranu demokracie na Slovensku" Fico poznamenal, že vládnuť chce demokraticky, s rešpektom aj k názorom, s ktorými nesúhlasí. Za prioritu budúcej vlády označil boj proti nelegálnej migrácii. "Chceme návrat k tradíciám, k tomu, čo je normálne, pri plnom rešpektovaní rozmanitosti života," povedal.

Kritizoval "amatérizmus" a "neschopnosť" predchádzajúcich vlád. Nový kabinet by nemal verejnosť obťažovať internými spormi, ale posunúť Slovensko dopredu, k lepšej budúcnosti. "Slovensko potrebuje novú vládu čo najskôr," povedal Pellegrini a vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú na spoluprácu a na zvolanie ustanovujúcej schôdze nového parlamentu v termíne, o ktorý ju zástupcovia vznikajúcej novej vládnej koalície požiadajú.

Danko označil za cieľ novej koalície upokojiť verejnosť a začať riešiť problémy ľudí. Vyzval novinárov, "aby sa naučili rešpektovať výsledky volieb".

"Konkrétne mená" a "konkrétne funkcie" majú byť podľa Fica oznámené pri podpise koaličnej dohody, po ktorej má tiež byť zrejmá náplň práce jedného nového slovenského ministerstva. Vznikajúca koalícia počíta s tým, že niektoré kontrolné funkcie a vedenie niektorých parlamentných výborov pripadne opozícii.