Tri strany na čele s Smerom dnes podpíšu koaličnú dohodu, ministerské kreslá si už podelili

Tri strany na čele s Smerom dnes podpíšu koaličnú dohodu, ministerské kreslá si už podelili Reprofoto facebook Smer-SD

Zástupcovia troch strán na čele s víťazom septembrových parlamentných volieb Smer-sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica dnes popoludní podpíšu koaličnú dohodu. ČTK o tom informoval Smer-SD, ktorý už minulý týždeň podpísal so stranami Hlas a SNS memorandum ohľadom vzniku vládnej koalície.

Podpis koaličnej zmluvy, ktorá spravidla upravuje vzťahy medzi vládnymi stranami a zahŕňa ich politické priority, nasleduje dva týždne po tom, čo Fico dostal od prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie pre získanie väčšiny v parlamente. Hlava štátu na to dala Ficovi práve 14 dní.

Tri strany vznikajúcej koalície, ktorá v 150-člennej snemovni bude mať spolu 79 kresiel, sa už v memorande z minulého týždňa dohodli, že Smer-SD vo vláde obsadí šesť ministerských kresiel a získa aj funkciu premiéra, Hlas-SD bude mať sedem ministrov a SNS tri.

Smer-SD a SNS dlhodobo vystupujú proti vojenskej pomoci Ukrajine brániacej sa ruskej invázii a kritizujú aj protiruské sankcie.

Strana európskych socialistov (PES) minulý týždeň pozastavila Smeru-SD a Hlasu-SD členstvo, čo zdôvodnila Ficovým odklonom od hodnôt európskych socialistov a pripravovanou vládnou spoluprácou so SNS, ktorú európski socialisti označili za krajne pravicovú.