V ČR bude 23. decembra kvôli tragickej streľbe deň štátneho smútku

V Česku bude v sobotu 23. decembra na uctenie pamiatky obetí tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) deň štátneho smútku. Štátne vlajky budú spustené na pol žrde. Rozhodla o tom vláda na mimoriadnom zasadnutí, ktorého sa zúčastnil prezident Petr Pavel alebo predsedníčka Snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

O vyhlásení štátneho smútku informoval po rokovaní vlády jej predseda Petr Fiala (ODS). Súčasne vyzval občanov, aby v deň štátneho smútku uctili pamiatku obetí tragédie z dnešného popoludnia minútou ticha. Zároveň by sa mali v republike rozoznieť zvony. Fiala uviedol, že kabinet v úvode zasadnutia uctil pamiatku obetí minútou ticha. "Súčasne sa vláda rozhodla, že na deň 23. decembra vyhlási štátny smútok, teda 23. december bude dňom štátneho smútku na uctenie pamiatky obetí bezprecedentného útoku," uviedol premiér. Najneskôr v tento deň budú vlajky ČR na štátnych a verejných budovách viať na pol žrde.

Vláda podľa neho uložila ministrovi spravodlivosti Pavlovi Blažkovi (ODS), aby poskytol maximálnu súčinnosť obetiam a pozostalým pri riešení žiadostí o odškodnenie podľa zákona.