Katolícka cirkev pri novele Trestného zákona nepochopiteľne mlčí

Na Slovensku sme si už zvykli na to, že katolícki biskupi sa pravidelne vyjadrujú k aktuálnemu dianiu. Čo sa však týka schválenej novely Trestného zákona a zníženia sadzieb premlčania pri znásilnení, tu podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) nepochopiteľne mlčia. Nové pravidlá sa pritom dotknú absolútne všetkých, celej spoločnosti a aj veriacich.

„Pred prezidentskými voľbami trnavský arcibiskup hovoril, že tí, ktorí budú voliť Zuzanu Čaputovú, páchajú ťažký hriech. Iní kňazi zas robili v kostoloch reklamu ĽSNS, ktorých kandidáti boli odsúdení za extrémizmus. Biskupi sa vyjadrujú k LGBTI, k interrupciám, ku všetkému možnému. Vtedy sú odvážni až radikálni. Ale keď ide o rozklad právneho štátu, o radikálne zníženie trestov za korupciu či o zníženie premlčacích dôb pri znásilnení, tak absurdne mlčia,“ povedal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

K trestnej novele sa podľa Janky Bittó Cigánikovej vyjadril už takmer každý, dokonca aj evanjelická cirkev vyjadrila vážne znepokojenie, keďže úctu k spravodlivosti a rešpektovanie zákona považuje za základ stabilnej a bezpečnej spoločnosti. „Kde je však teraz Katolícka cirkev a Konferencia biskupov Slovenska? Kde je jej názor na tieto obludné a hanebné zmeny? Faktom je, že fungovanie cirkví je financované štátom, čo znamená, že ho v konečnom dôsledku platíme všetci. Nerozumiem, prečo nemá potrebu zastať sa veriacich, ktorých schválená novela Trestného zákona v mnohých smeroch môže radikálne poškodiť. A nielen ich, ale každého jedného bežného občana Slovenska,“ uviedla podpredsedníčka SaS Janka Bittó Cigániková.