Stanovisko RTVS k vyjadreniam ministra pôdohospodárstva SR Richarda Takáča

Stanovisko RTVS k vyjadreniam ministra pôdohospodárstva SR Richarda Takáča Foto: RTVS

RTVS reaguje na vyjadrenia ministra pôdohospodárstva SR Richarda Takáča k odvysielaným ilustračným záberom v súvislosti s protestom farmárov vo februári 2024, ku ktorým sa dnes vrátil po rokovaní vlády. Podľa neho RTVS celý deň vo svojom vysielaní používala archívne zábery ulíc plných traktorov, ktoré pochádzali z roku 2018 a neupozornila na to.

"RTVS sa k celej situácii vyjadrila už vo februári tohto roku. Nie je pravdou, že RTVS vo svojich príspevkoch celý deň vysielala neaktuálne archívne zábery, píše vo vyhlásení RTVS.

19. februára RTVS vysielala informácie o protestoch farmárov na spravodajskom kanáli RTVS :24 počas celého dňa od 9:00 do 19:00, pričom bolo odvysielaných 9 živých vstupov a viacero zostrihov. Pri všetkých boli použité aktuálne zábery z toho dňa.

Iba v relácii RTVS Aktuálne :24 bol o cca 11:07 h naživo vysielaný telefonát redaktorky Jany Obrancovej o protestoch farmárov v Leviciach. Tento telefonát bol omylom pokrytý archívnymi obrázkami v približnej dĺžke 66 sekúnd, pričom RTVS neuviedla v titulku, že ide iba o ilustračné zábery. Za chybu vo vysielaní sa RTVS ospravedlnila a zároveň odmietla, že išlo o zámernú manipuláciu verejnej mienky.