Ministerstvo upozorňuje: Anonymné nahlasovanie bômb je trestným činom, páchateľom hrozí aj doživotie

Ministerstvo upozorňuje: Anonymné nahlasovanie bômb je trestným činom, páchateľom hrozí aj doživotie Ilustr. foto: MV SR

Vzhľadom na opakované anonymné nahlasovanie bômb na školách i pobočkách bánk v posledných dňoch, rezort vnútra i polícia ubezpečujú verejnosť, že každé jedno takéto nahlásenie policajný zbor preveruje tak aby boli ochránené zdravie i majetok každého občana.

 

Napriek tomu, že počet takýchto trestných činov za uplynulé obdobie stúpa, polícia žiadny oznam nepodceňuje a venuje mu dostatočnú pozornosť. Ministerstvo vnútra SR zároveň varuje a upozorňuje, že takýto skutok je trestným činom a páchateľom hrozia vysoké tresty odňatia slobody. Dohra pre páchateľa môže byť až doživotie.

„Naše bezpečnostné zložky pracujú v plnom nasadení tak, aby bol každý jeden prípad preverený a totožnosť anonymného páchateľa odhalená a tento mohol niesť za svoje výhražne konanie trestno-právnu zodpovednosť“, zdôrazňuje minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

V príprave vyhrážok bombovými útokmi môže ísť o trestný čin teroristického útoku, za ktorý možno uložiť trest odňatia slobody v zásade od dvadsať rokov do dvadsaťpäť rokov, alebo trest odňatia slobody na doživotie.

 Ministerstvo vnútra SR apeluje smerom k verejnosti, že v záujme eliminovania takýchto prípadov je potrebné zvyšovať vnímavosť verejnosti a okolia voči tomuto fenoménu.