Alexandra Kusá: Dôvod môjho odvolania je jednoduchý, sme nekompatibilné (VIDEO)

Alexandra Kusá: Dôvod môjho odvolania je jednoduchý, sme nekompatibilné (VIDEO) Foto: Reprofoto SNG

Vyjadrenie k odvolaniu Alexandry Kusej, generálnej riaditeľky SNG.

Generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá prevzala odvolací dekrét, ktorý jej bol doručený z Ministerstva kultúry SR dnes 7. augusta 2024. Kolektív zamestnancov a zamestnankýň SNG stojí za Alexandrou Kusou, pretože si uvedomuje, koľko úsilia, času, odbornosti, ľudskosti, inovatívnych vízií a nápadov a niekedy až nadľudských výkonov venovala budovaniu národnej kultúrnej inštitúcie, ktorá pozná reálny význam a hodnotu slov „národná“, „kultúra“ a „inštitúcia“.
Za vyše 20 rokov, počas ktorých doteraz pôsobila v SNG ako kurátorka a od roku 2010 ako generálna riaditeľka, spolu so svojím tímom odviedla množstvo práce, ktorej reálne výsledky zasahujú kultúrnu sféru nielen na celom Slovensku, ale sú nadmieru vnímané a oceňované aj v medzinárodnom kontexte.
Pevne veríme, že všetky tieto hodnoty a pozitíva vníma nielen kolektív SNG, ale aj mnoho ľudí z rôznych odvetví na Slovensku a v zahraničí. Preto dúfame, že ďalšie z bezdôvodných odvolaní kľúčových osobností vrcholových umeleckých inštitúcií, úspešných manažérov a rešpektovaných odborníkov neostane bez odozvy. Kultúra nie je len o výstavách, divadelných predstaveniach či koncertoch, je to najmä nástroj a priestor, v ktorom sa dokáže celá spoločnosť posúvať vpred.
Oddnes do nedele môžete navštíviť SNG v Bratislave, Zvolenský zámok a Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej zadarmo. Nájdete u nás dôkaz našej práce a veľa zaujímavého!