SaS: Musíme zastaviť kradnutie. Predstavujeme balík spravodlivosti

Novela Trestného zákona prináša už po pár týždňoch, odkedy vstúpila do platnosti, viaceré negatívne dôsledky. Príkladom sú množiace sa krádeže, keďže sa koalícia rozhodla, že kradnutie bude trestné až od sumy 700 eur. Drobná kriminalita preto veselo rastie. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) má snahu situáciu napraviť. Prináša tzv. balík spravodlivosti, ktorý obsahuje štyri konkrétne návrhy.

 „Sú to kroky k tomu, ako možno navrátiť dôveryhodnosť justičným orgánom, ako pomôcť právnemu štátu vzchopiť sa. Rovnako chceme dosiahnuť, aby platila spravodlivosť pre každého a aby ten, kto je pri moci, dodržiaval pravidlá a neprekrúcal ich,“ povedala podpredsedníčka SaS Mária Kolíková. Minister Susko na množiace sa krádeže, ktoré sú dôsledkom hanebnej trestnej novely, reaguje podľa jej slov tak, že nemá zatiaľ na vyhodnotenie situácie presné dáta, ale že situácia nie je vážna, pretože toto očakávali. „Som zvedavá, odkiaľ dáta získa, keď zrušil Analytické centrum na jeho ministerstve, pričom jeho úlohou bolo takéto informácie dávať dokopy,“ vysvetlila s tým, že všetci sme obeťami tohto divadlo.

Vládna koalícia podľa M. Kolíkovej obetovala Slovensko a jeho bezpečnosť len preto, aby jej blízki ľudia unikli spravodlivosti. SaS preto pripravila štyri konkrétne návrhy. Prvý smeruje k náprave hranice trestných činov, keďže sa vláda rozhodla, že trestné bude kradnutie od sumy 700 eur, aby takto vytvorila priestor pre korupciu. „Navrhujeme, aby bola krádež trestná už od 500 eur tak, ako sme o tom viac ako rok odborne diskutovali, pretože takto by to Slovensko zvládlo. Teraz je za krádež pokuta 300 eur, systém je teda nastavený tak, že kradnúť sa oplatí. Navrhujeme, aby sa za priestupky sankcia odvíjala až do sumy 2 000 eur,“ vysvetlila Mária Kolíková. Pri tejto právnej úprave sme sa inšpirovali u našich českých susedov.

Tretím návrhom sa chceme vyhnúť ďalším podobným prípadom, akým bolo prepustenie Dušana Kováčika na slobodu. Obrovský priestor, ktorý mal v tomto prípade minister Susko, treba zúžiť. „Pre dôveryhodnosť justičných orgánov je dôležité, aby sme priestor ministrovi, ale aj generálnemu prokurátorovi zúžili tak, že sami rozhodnúť nemôžu, posledné slovo musí mať súd,“ ozrejmila M. Kolíková a dodala, že nie je potrebné, aby mal minister takúto právomoc, pretože je to priestor na zneužitie a zlyhanie.

Posledný náš návrh sa týka prideľovania trestných vecí prokurátorom. Po tom, ako bola zrušená špeciálna prokuratúra, rozpadávajú sa aj kľúčové jednotky na boj proti korupcii. O to viac je podľa jej slov dôležitejšie, keď sa vecou zaoberá prokurátor, pretože nikto nemôže zvonku zasiahnuť. „Navrhujeme, aby boli veci v trestnom konaní prideľované prokurátorom náhodným výberom tak, ako to funguje na súdoch,“ povedala Mária Kolíková s tým, že takéto riešenia sú dôležité na to, aby sme dokázali napraviť, čo novela spôsobila.

Masívny nárast drobnej kriminality a kradnutia je podľa poslanca NR SR za SaS Juraja Krúpu len prvou vlnou. Pokračovať v aktivitách budú následne organizované skupiny. „Odo dňa, keď vstúpila trestné novela do platnosti, a teda za tri týždne, narástla kriminalita päťnásobne, pričom polícia tieto priestupky nestíha riešiť,“ uviedol s tým, že niektoré prípady polícia nechá tak a odporučí poškodeným, aby sa obrátili na iné úrady. Tento valec kradnutia musíme podľa jeho slov zastaviť. „Vyzývam koalíciu, aby si priznala chybu, že už šiestykrát bude musieť opravovať novelu Trestného zákona. Naše návrhy by tento valec vedeli vyriešiť,“ dodal na záver J. Krúpa.