Európska komisia rozdá 35 500 bezplatných cestovných poukazov mladým ľuďom

Počnúc budúcou jarou budú mať tisíce 18-ročných možnosť objavovať Európu bez akýchkoľvek nákladov. Komisia práve otvorila prihlášky do posledného kola iniciatívy DiscoverEU.

 

Celkovo je k dispozícii 35 500 cestovných poukazov. Aby sa mladí ľudia narodení medzi 1. januárom a 31. decembrom 2006 mohli kvalifikovať, musia najprv odpovedať na kvíz pozostávajúci z piatich otázok o EÚ spolu s dodatočnou otázkou na Európskom portáli pre mládež. Uchádzači budú zoradení na základe odpovedí a cestovné poukazy budú distribuované na základe tohto poradia. Výzva je otvorená pre mladých ľudí z Európskej únie a krajín pridružených k programu Erasmus+ vrátane Islandu, Lichtenštajnska, Severného Macedónska, Nórska, Srbska a Turecka. Výzva je otvorená do 16. októbra do 12.00 hod. SEČ.

Úspešní uchádzači budú mať možnosť cestovať po celej Európe maximálne 30 dní v období od 1. marca 2025 do 31. mája 2026. Môžu si buď naplánovať svoje vlastné trasy, alebo sa inšpirovať existujúcimi trasami, ako je „Cesta dobrého pocitu“, ktorá sa zameriava na fyzické a duševné zdravie počas cestovania. Účastníci sa môžu inšpirovať aj kultúrnou trasou DiscoverEU, iniciatívou Európskeho roka mládeže 2022, ktorá spája rôzne kultúrne destinácie so zameraním na architektúru, hudbu, výtvarné umenie, divadlo, módu a dizajn. Môžu navštíviť Európske hlavné mestá kultúry , lokality na zozname svetového dedičstva UNESCO, lokality so značkou „Európske dedičstvo“ alebo lokality so značkou „Access City Award“, čo sú mestá, ktoré zameriavajú svoje úsilie na to, aby sa stali prístupnejšími pre osoby so zdravotným postihnutím.

Okrem bezplatného cestovného lístka dostanú účastníci aj zľavovú kartu s viac ako 40 000 ponukami na verejnú dopravu, kultúru, ubytovanie, stravovanie, šport a ďalšie služby. Národné agentúry programu Erasmus+ okrem toho organizujú informačné stretnutia pred odchodom a stretnutia DiscoverEU, vzdelávacie programy trvajúce jeden až tri dni.

V súlade so zameraním programu Erasmus+ na sociálne začlenenie je účastníkom so zdravotným postihnutím alebo zdravotnými problémami k dispozícii osobitná podpora. Akcia DiscoverEU zameraná na inklúziu umožňuje organizáciám pracujúcim s mladými ľuďmi s nedostatkom príležitostí požiadať o granty, pričom účastníkom poskytuje dodatočnú podporu, ako sú dodatočné finančné prostriedky a možnosť cestovať so sprevádzajúcimi osobami. Hoci iniciatíva DiscoverEU podporuje udržateľné cestovanie železničnou dopravou, pre mladých ľudí z najvzdialenejších regiónov, zámorských krajín a území, odľahlých oblastí a ostrovov sú k dispozícii osobitné opatrenia.
Súvislosti

Komisia spustila iniciatívu DiscoverEU v júni 2018 v nadväznosti na prípravnú akciu Európskeho parlamentu. V súčasnosti je začlenený do programu Erasmus+ na roky 2021 – 2027.

Od roku 2018 požiadalo o 319 000 dostupných cestovných poukazov viac ako 1,3 milióna uchádzačov. Na otázku o svojich skúsenostiach 93 % respondentov uviedlo, že po skúsenostiach s iniciatívou DiscoverEU plánujú cestovať častejšie vlakom. Pre mnohých to bolo prvýkrát, čo cestovali bez rodičov alebo sprevádzajúcich dospelých a väčšina uviedla, že cítia zvýšený pocit nezávislosti. Viac ako dve tretiny respondentov uviedli, že bez iniciatívy DiscoverEU by svoj cestovný poukaz nemohli financovať.

Skúsenosti s iniciatívou DiscoverEU umožnili mladým ľuďom lepšie pochopiť európske kultúry a históriu a zároveň zlepšiť ich jazykové zručnosti. Účastníci sú vyzvaní, aby sa stali ambasádormi iniciatívy DiscoverEU s cieľom podporiť túto iniciatívu. Oficiálnaskupina #DiscoverEU na Facebooku , kde sa mladí cestujúci môžu spojiť a podeliť sa o skúsenosti a tipy, má v súčasnosti viac ako 102 000 členov.