Čo robiť, keď v skladovaní pupočníkovej krvi nechcete pokračovať (VIDEO)

Čo robiť, keď v skladovaní pupočníkovej krvi nechcete pokračovať (VIDEO) Reprofoto: Facebook: V. Marcinková

Ak sa rozhodnete nepokračovať v skladovaní pupočníkovej krvi, máte niekoľko možností, ktoré môžete zvážiť:

Zrušenie zmluvy: Ak ste sa rozhodli ukončiť skladovanie pupočníkovej krvi, musíte kontaktovať spoločnosť, ktorá túto službu poskytuje, a požiadať o ukončenie zmluvy. Každá spoločnosť má svoje vlastné pravidlá a podmienky, takže je dôležité presne zistiť, aký je postup pri ukončení služby. Často to môže zahŕňať písomné oznámenie alebo splnenie určitých výpovedných lehôt.

Donácia na výskum: Niektoré banky pupočníkovej krvi ponúkajú možnosť darovania vzorky na medicínsky výskum alebo na verejnú banku, kde by mohla byť využitá pre iných pacientov. Toto je alternatíva, ak už nechcete uchovávať krv pre osobné účely, ale chcete prispieť k výskumu alebo pomoci iným.

Likvidácia vzorky: Ak sa rozhodnete ukončiť skladovanie bez ďalšieho využitia pupočníkovej krvi, spoločnosť by mala ponúknuť možnosť bezpečnej likvidácie vzorky podľa prísnych štandardov a predpisov. Toto je často súčasťou zmluvy a pravdepodobne nebudete musieť vykonať žiadne dodatočné kroky.

Právne a finančné aspekty: Predtým, ako urobíte konečné rozhodnutie, skontrolujte zmluvné podmienky, pretože niektoré spoločnosti môžu účtovať poplatky za ukončenie služby alebo za určitú časť uskladňovacieho obdobia, ak nie je dokončené.

Odporúčame aj: Pupočníková krv slovenských novorodencov má „cenovku“ 44 tisíc eur v privátnej holandskej klinike