Štaflík a Špagetka sa vracajú na obrazovku

Štaflík a Špagetka sa vracajú na obrazovku Foto: ČT

Česká televize vyrábí po dvaadvaceti letech nové díly večerníčku Štaflík a Špagetka. Spolu s dalšími řadami animovaných pohádek na dobrou noc je představí už příští týden na festivalu Anifilm. Do jeho soutěžní sekce vysílá Husity Pavla Koutského.

„Animovaná tvorba má v České televizi dlouholetou tradici, kterou se snažíme neustále rozvíjet a které můžeme konečně dávat díky dětské stanici i větší prostor ve vysílání. Od spuštění Déčka jsme tak například uvedli čtyři nové řady původních animovaných seriálů," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Usilujeme o to, aby šlo o pestrý a živý formát. V současné době spolupracujeme s předními českými výtvarníky a animátory a zkoušíme různé moderní postupy. Jsem nicméně rád, že dokážeme navazovat i na skvělé a desetiletími prověřené řady a neztrácet kontakt s osobnostmi, jako je Zdenek Smetana," dodává Petr Dvořák s tím, že večerníčky i nadále patří mezi jedny z nejpoptávanějších původních formátů České televize ze strany zahraničních stanic.

Už na podzim by mohla Česká televize představit nové díly kresleného seriálu Štaflík a Špagetka. Ten se poprvé, ještě černobílý a s původním názvem Psí život, objevil na obrazovkách už v roce 1971, druhá řada pak pokračovala o jednadvacet let později. Stejně jako na nových dílech se na ní autorsky podíleli Alena a Jiří Munkovi.

Výtvarnou podobu Štaflíkovi a Špagetce vtiskl už v sedmdesátých letech Zdeněk Smetana a nejinak je tomu u pokračování seriálu. Zdenka Smetanu, který letos na Anifilmu získá cenu za celoživotní dílo, připomene Česká televize v Třeboni i jinak a návštěvníkům festivalu nabídne přehlídku jeho tvorby.