Európsky parlament odsúdil zadržanie novinárov v Turecku

Európsky parlament v uznesení vyjadril znepokojenie nad odvracaním sa Turecka od demokratických reforiem a nízkou mierou tolerancie vlády v Ankare voči verejným protestom a kritickým médiám.

Poslanci preto vyzvali tureckú vládu, aby sa naliehavo venovala otázke slobody médií a zabezpečila primeraný právny rámec, ktorý zaručí pluralitu médií v súlade s medzinárodnými normami.

Poslanci prostredníctvom uznesenia pripomenuli tureckej vláde, že slobodná a pluralitná tlač je základnou zložkou každej demokratickej spoločnosti a vyzvali Turecko, aby venovalo slobode médií viac pozornosti. Poukázali tiež na podmienenosť predvstupovej pomoci pokračovaním reformného procesu.

Parlament prostredníctvom uznesenia vyzval na poskytnutie podrobných a transparentných informácií o obvineniach proti obžalovaným, ako aj plný prístup obžalovaných k usvedčujúcim dôkazom a dodržanie ich práva na obhajcu. Poslanci tiež žiadajú riadne preskúmanie týchto prípadov s cieľom bezodkladne a bez odôvodnených pochybností preukázať, či sú vznesené obvinenia pravdivé.