Výber toho najlepšieho z ponuky Slovenskej televízie počas sviatkov

 

 

Jednou z najväčších udalostí televíznej Veľkej noci bude premiéra koprodukčného filmu Liečiteľ, v hlavnej úlohe sa predstaví oscarový herec Ben Kingsley. Príbeh sa odohráva v stredovekej Európe a pojednáva o ceste mladého Roba Cola za svojím osudom stať sa liečiteľom. Na film sa diváci môžu tešiť na Veľký piatok o 20:20.

Hlavný vysielací čas v sobotu bude patriť klasickej komédii Dáždnik svätého Petra. Odvysielaná bude špeciálna kolorovaná kópia v HD rozlíšení, ktorú sa nám podarilo zakúpiť zo SFÚ. Po ňom zaradíme film z nemeckej produkcie Späť Film pojednáva o živote dvoch bratov, obchodníka a mnícha, ktorí sa musia spojiť, aby zachránili ich rodinnú farmu.

Virna Lisi je meno, ktoré netreba nikomu predstavovať. Jednotka odvysielala množstvo filmov a seriálov, v ktorých hrala. Bohužiaľ, táto talianska herečka zomrela na Vianoce 2014. RTVS sa podarilo zakúpiť jeden z posledných titulov, v ktorom pred smrťou účinkovala. Ide o osemdielnu mafiánsku mini sériu s názvom Ruky Prvé dva diely odvysielame na Veľkonočnú nedeľu o 20:20 a budeme pokračovať každý týždeň v rovnakom čase.

Minulý rok Jednotka odštartovala novú šou Čo ja viem, ktorá bola nielen náučná a zábavná, ale vďaka unikátnej mobilnej aplikácii aj interaktívna - diváci sa prostredníctvom aplikácie môžu zapojiť priamo do hry. Úspech programu bol neuveriteľný, preto sme sa rozhodli s Čo ja viem Marcel Merčiak, ako moderátor tejto relácie privíta divákov pri obrazovkách už na Veľkonočný pondelok o 20:20. Po Čo ja viem nastúpi premiéra novej série populárnych dokumentov Fetiše socializmu II. Špeciálne v nedeľu o 16:50 odvysielame aj premiérové veľkonočné vydanie magazínu Hurá do záhrady.

Okrem toho si Jednotka pripravila aj bohatú nádielku programov pre deti a mládež. Prichystali sme Rozprávky bratov Grimmovcov, Z pekla šťastie a Z pekla šťastie II, či premiéru animovanej rozprávky Hurá do Afriky!. Ďalej sa môžu naši najmenší diváci tešiť na premiérové diely kamarátov Trpaslíkov a tiež si odskúšajú svoje vedomosti v premiérových dieloch kvízu Daj si čas s moderátorom Milanom „Juniorom" Zimnýkovalom.

Veľká noc má hlavne duchovný charakter a preto sme sa na Jednotku rozhodli zaradiť aj náboženské programy. Počas celých sviatkov budeme vysielať výpravnú mini sériu Ježiš Nazaretský, na Veľký piatok si budú môcť diváci pozrieť príbeh Svätého Petra, taktiež odvysielame naživo Služby božie z Veľkého Krtíša a Svätú omšu z Vatikánu aj s veľkonočným pápežským požehnaním Urbi et Orbi z Ríma.

Pre dospelých sme pripravili aj klasické filmy Traja mušketieri 1 a 2, či film Kapitán so Jeanom Marais v hlavnej úlohe.

Veľká noc na Dvojke: duchovná, zvykoslovná, ale aj hudobná a športová

So sviatočným vysielaním počas Veľkej noci na Dvojke sa už tradične spájajú zvykoslovné a duchovné programy, televízna klasika – najmä s ľudovou tematikou a dokumenty z prírody.

Vzhľadom na prebiehajúcu sériu Slovnaft play off hokejovej Tipsport extraligy a blížiace sa MS v hokeji je značný priestor na Dvojke vyčlenený aj pre športové prenosy. Každé ráno navodíme sviatočnú atmosféru zvykoslovným alebo prírodopisným dokumentom (Hontianska jar, Maľované vajíčko, Keď sa lámal rok...).

Veľký piatok bude na Dvojke patriť predovšetkým duchovným formátom. V týchto dňoch si pripomíname 10. výročie úmrtia pápeža Jána Pavla II. a do vysielania sme pripravili dokument Ján Pavol II. - priateľ Slovákov. V piatok uvedieme 1. časť 4-dielnej série Krížové výpravy – o historických príčinách križiackych výprav a 1.časť 2-dielneho filmu Evanjelium podľa Jána z americkej série Visual Bible, ktorá je divákmi hodnotená ako najlepšie spracovanie Biblie a detailne zaznamenáva život Ježiša prostredníctvom milovaného učeníka Jána.

Pred očakávaným tradičným priamym prenosom z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea uvedieme v premiére francúzsky dokument Sľub z katakomb. Duchovný rozmer Veľkého piatku podčiarkne aj vynikajúci film zo súčasnej ruskej produkcie Ostrov, ktorého dej nás prenesie do prostredia kláštora na ostrove v Severnom mori.

Televíznu klasiku z archívu Slovenskej televízie sme zaradili tentoraz do predpoludnia (Mladé letá, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Ženský zákon), poludňajší čas bude patriť deťom a rozprávkam. K popoludňajšej sviatočnej sieste sme zaradili na Dvojku trojdielny televízny historický film Adam Šangala. Predovšetkým mladým divákom je určený film October baby a dlhometrážny dokument z prírody Biely chumáč – Dobrodružstvá malého bobra.

Jedno z vrcholných diel svetovej literatúry Peter a Lucia nositeľa Nobelovej ceny Romaina Rollanda, ktorého dej sa odohráva práve počas veľkonočného týždňa, sprostredkujeme v dvoch podobách – najskôr v piatok v klasickej televíznej inscenácii z roku 1968 s hlavnými predstaviteľmi Emilom Horváthom a Emíliou Vášáryovou a v sobotu večer uvedieme rockovo-symfonicko-baletné predstavenie Dušana Rapoša Pietro é Lucia, ktoré je umeleckou reflexiou na nezmyselné utrpenie ľudstva a svojským requiem za 20. storočím. V sobotu 4. apríla si v dokumente pripomenieme 70. výročie oslobodenia Bratislavy v programe Festung Bratislava. Pred blížiacim sa výročím konca 2. svetovej vojny v rámci voľného cyklu Dejiny v sobotu odštartujeme dokumentárny seriál Apokalypsa – 2. svetová vojna.

Veľkonočné sviatky sú príležitosťou pozrieť si výnimočné dokumenty, filmy aj rozhovory s jedinečnými osobnosťami, do vysielania sme teda zaradili formáty Hviezda 1. veľkosti - Ondrej Caban či cyklus Herecké legendy s Jozefom Kronerom. V sobotu večer pozveme divákov Dvojky na stretnutie Aleny Heribanovej s Miroslavom Zikmundom v Anjeloch strážnych a na Veľkonočnú nedeľu v hlavnom vysielacom čase uvedieme jedinečný časozberný dokument Tomáša Hulíka – Kráľ nebies - orol skalný.

Z filmovej ponuky bude pre divákov mimoriadne atraktívna hereckým obsadením filmová dráma Blízko od seba s hviezdnym obsadením (Maryl Streep, Julia Roberts, Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor). Veľkonočné špeciály prinesú aj cyklické publicistické programy – Kapura, Farmárska revue, Família a Generácia.

Na Veľkonočný pondelok bude popri zvykoslovných, prírodopisných dokumentoch, televíznej klasike (Ženský zákon s Magdou Pavelekovou) a archívnej zábave (Ktosi je za dverami s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským) znieť aj veľa hudby – ľudová hudba v podaní Kandráčovcov, muzikálová v diele West Side Story, ale aj folková vo fiktívnom dokumentárnom portréte speváka Jarka Nohavicu Rok ďábla.