Alibaba kupuje hongkonský denník South China Morning Post

Najväčší čínsky internetový predajca Alibaba sa dohodol na kúpe popredného hongkongského anglickojazyčného denníka South China Morning Post (SCMP) a ďalších mediálnych aktív skupiny SCMP Group.

Transakcia zrejme vzbudí obavy o slobodu tlače v Hongkongu, uviedla agentúra Reuters.

Dohoda okem denníka zahŕňa licencie na hongkongske vydanie časopisov Esquire, Elle, Cosmopolitan a Harper Bazaar. Finančné aspekty transakcie firmy nezverejnili.
List South China Morning Post má prednú pozíciu na trhu tlače pre anglickojazyčnú elitu, ktorá v tejto bývalej britskej kolónii stále dominuje. Zmeny v jeho smerovaní sa považujú za barometer slobody tlače po tom, čo Hongkong v roku 1997 prevzala Čína.

"SCMP má v tomto regióne kultový status a má veľkú medzinárodnú reputáciu vďaka svojej žurnalistickej kvalite a hodnovernosti," uviedol v liste čitateľom podpredseda správnej rady Alibaba Group Joe Tsai. Denník ale podľa neho rovnako ako ďalšie tlačené médiá stojí pred dramatickými zmenami a Alibaba verí, že ich dokáže uskutočniť. Tsai sľúbil, že denník zostane objektívny, presný a nestranný a redakčné rozhodnutia budú robiť novinári, nie vedenie vlastnícke firmy.

Alibaba si tento rok výrazne posilňuje aktivity na mediálnom poli. Spoločnosť začala expandovať do filmového priemyslu prostredníctvom spolupráce s hollywoodskymi štúdiami a v októbri ponúkla prevzatie firme Youku Tudo,
ktorá je považovaná za čínsku obdobu videoservisu YouTube.