Nahnevaná Le Penová začala na twitteri zverejňovať kruté násilie IS


Drsné zábery odrezávanie hláv a ďalšieho krutého násilia páchaného radikálnou organizáciou Islamský štát (IS) sa vo Francúzsku stali prostriedkom virtuálnej potýčky medzi krajne pravicovým Národnym frontom (FN) a jedným miestnym novinárom. Otrasné zábery začala tweetovať šéfka FN Marine Le Penovej v reakcii na tvrdenie novinára, ktorý podľa nej prirovnal stranu k IS.

"Paralela medzi IS a FN, ktorú ráno v rozhlasovej stanici BMFTV-RMC urobil Jean-Jacques Bourdin, je neprijateľný úlet. Musí svoje tvrdenie odvolať," napísala najprv rozhnevaná Le Penová. Potom umiestnila na twitter aj tri fotky ukazujúce kruté násilie džihádistov. "IS, to je toto!" pripísala k snímkam šéfka parlamentnej strany. Vzápätí sa k nej zasielaním podobných snímok pridali mnohí užívatelia siete spomedzi jej prívržencov.

Francúzsky premiér Manuel Valls rokovania Le Penovej odsúdil. Obvinil ju, že šírením fotografií o zverstvách Islamského štátu "podnecuje verejnú diskusiu" vo Francúzsku, kde žije na šesť miliónov moslimov a kde sa proti nim stupňuje násilie. Podľa neho ide aj o morálnu chybu Le Penovej a jej neúctu k obetiam džihádistov.

Novinár vraj začal dostávať výhražné odkazy. Reakciu Le Penovej označil popoludní za hysterickú a nedôvodnú. Uistil, že nikdy nepovedal, že FN je ako IS.

Web politického týždenníka Le Point pripomenul, že Národný front už popudil podobnými vyjadreniami v nedávnych regionálnych voľbách. Jeden kandidát hlavnej pravicovej opozičnej strany Republikáni podľa denníka v kampani medzi volebnými kolami vyhlásil, že "voliť FN je ako voliť IS". Stalo sa tak potom, čo presvedčivé víťazstvo FN v prvom volebnom kole vyvolalo v krajine šok a viedlo k mobilizácii ostatných strán a ich voličov.