New York chce mať najrýchlejšiu a najväčšiu mestskú sieť wi-fi

Mesto New York chce mať najväčšiu a najrýchlejšiu obecnú sieť wi-fi na svete. Pripojenie rýchlosťou jeden gigabit za sekundu bude k dispozícii zdarma prostredníctvom 7500 tzv. Hotspotov umiestnených na miestach bývalých telefónnych búdok. Sieť teraz pre mesto buduje konzorcium LinkNYC, ktorého členom je aj spoločnosť Google. Informuje o tom denník Financial Times.

Rýchlosť pripojenia novej siete má byť zhruba dvadsaťkrát vyššia, než je súčasná rýchlosť bežného širokopásmového pripojenia v New Yorku. Prvý z kioskov sa predstavuje už dnes na Third Avenue. V každom kiosku bude tiež hands-free telefón, tablet s Androidom pre prehliadanie internetových stránok a dve digitálne obrazovky, ktoré budú zobrazovať reklamu. Príjmy z reklamy majú službu financovať.

LinkNYC plánuje do konca júla inštalovať v meste ďalších 500 kioskov. Sieť má byť dostupná vo všetkých piatich mestských obvodoch a LinkNYC dúfa, že celú sieť dokončí do ôsmich rokov. Do výstavby siete plánuje investovať približne 200 miliónov USD.

Služba je určená hlavne turistom. Možnosť pripojiť sa priamo z bytu ale budú mať aj ľudia, ktorí v blízkosti kioskov bývajú.