Investori vraj môžu tlačiť na predaj či odštiepenie americkej HBO

Investori by mohli vyvíjať tlak na americkú mediálna spoločnosť Time Warner, aby sa zbavila svojej komerčné televízne stanice HBO.

Vo štvrtok to s odvolaním sa na zdroje napísal americký denník New York Post. Investori by vraj mohli chcieť, aby Time Warner výnosnú divíziu oddelil od zvyšku firmy, alebo úplne predal.

Oficiálne vraj investori mediálnu skupinu zatiaľ neoslovili. Spoločnosť Corvex Management, ktorú riadi niekdajší pravá ruka aktivistického investora Carla Icahna, sa ale podľa zdrojov denníka chystá rokovať.

Icahn a Time Warner v minulosti dotkli dlhotrvajúceho sporu o ďalšie smerovanie mediálne firmy, keď sa v roku 2006 pokúsil finančník firmu rozdeliť.

Niektorí pozorovatelia majú podľa zdroja denníka za to, že keby sa HBO odpútala od zvyšku firmy, mohlo by to pomôcť zvýšiť jej hodnotu.

Time Warner je s takmer polovičným podielom hlavným akcionárom spoločnosti CME, ktorá vlastní televíziu Markíza. Time Warner vlastní okrem iného káblové televízne stanice TNT a TBS Cartoon Network.
Akcie firmy pred začiatkom dnešného riadneho obchodovania na burze strácali viac ako dve percentá. Za celý minulý rok prišli o zhruba štvrtinu svojej hodnoty.