Médiá vyzvali Kerryho, aby prinútil Irán k prepusteniu novinára

Vedoucí představitelé 25 mediálních organizací vyzvali amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, aby vyvinul tlak na Írán a přiměl ho propustit vězněného amerického novináře Jasona Rezaiana. K páteční výzvě se připojily mimo jiné tisková agentura AP, list The New York Times či televize CNN.

Vedení mediálních organizací v dopise Kerrymu uvádí, že Írán by měl uznat, že nezávislá žurnalistika je "základním lidským právem" a měl by pustit Rezaiana na svobodu.

Zpravodaj amerického listu The Washington Post v Íránu Rezaian je v Teheránu vězněn už déle než 500 dní. V říjnu byl shledán vinným ze špionáže. Výši trestu však revoluční tribunál v Teheránu, který soudí politické případy či kauzy dotýkající se národní bezpečnosti, neupřesnil. The Washington Post považuje obvinění za absurdní a soudní proces za podvod.

"Spojené státy mají nyní na Írán značný vliv a mohou tuto záležitost prosazovat," píše se v dopise. "Írán nezveřejnil žádné důkazy, které by byly alespoň předstíraným ospravedlněním tohoto uvěznění," dodává se v listu, který rovněž podepsali zástupci listu The Los Angeles Times, televizí ABC, CBS či NBC.

Devětatřicetiletý Rezaian se narodil v Kalifornii a má americké a íránské občanství. Írán ale koncept dvojího občanství neuznává a proces považuje za čistě íránskou záležitost.