Pred 45 rokmi zomrela módna ikona Coco Chanel

Jednoduchost a eleganci módy 60. let 20. století má na svědomí jedno děvče z francouzského venkova, které se stalo královnou módy. Gabrielle Bonheur Chanelová dokázala spojit obchodní talent s tvůrčí odvahou. Oblékala Hollywood i manželky prezidentů. Zažila slávu i odsouzení kvůli kolaboraci s Němci, a nakonec triumfální comeback. A zemřela před 45 lety, 10. ledna 1971, osamělá, jako byla kdysi v dětství.

Coco, jak jí přezdívali, nikdy nechodila po vyšlapaných cestách. Její "malé černé" pouzdrové šaty bez límce a manžet, které tak proslavila Audrey Hepburnová, prý přiměly francouzského návrháře Paula Poireta k povzdechu, že "ženy teď vypadají jako telegrafní sloupy". Jako jedna z prvních si ostříhala dlouhé vlasy. Ve své dílně otevřela cestu "sportovní" dámské módě pro volný čas, do které vnesla prvky z pánského šatníku.

Její modely měly dokonalý střih i proporce. Vymyslela nápadité kloboučky, námořnický kabátek, skládanou sukni, dámská pyžama a čtyřřadový perlový náhrdelník. Do módy zavedla úplet, do té doby považovaný za pouze materiál pro výrobu prádla. A své kreace včetně svetrů a námořnických kalhot taky sama nosila.

Jedna z nejproslulejších módních návrhářek 20. století se narodila 19. srpna 1883, vyrostla v klášterním sirotčinci. Jeho strohost si přenesla i do dalšího života, s výjimkou milenců, o kterých se říkalo, že je střídá stejně jako módní styly. Ve 20. letech také vznikl její slavný parfém Chanel No. 5, který na její podnět vyvinul chemik Ernest Beaux. Jako první nechala použít umělé přísady a dala parfému své jméno. A kostým Chanel s krátkým sakem bez límce a sukní po kolena nosí dodnes díky jeho jednoduchosti a kráse ženy na celém světě.