Novinár je v kritickom stave po hladovaní vo väzení

Stav Palestínčana, ktorý drží na protest proti svojmu väzneniu v Izraeli hladovku, je po 48 dňoch kritický. Oznámil to dnes palestínsky minister pre väzenstva. Muž protestuje proti tomu, že bol uväznený na pol roka v režime administratívnej väzby, ktorá umožňuje Izraelu držať ho za mrežami bez súdu.
Tridsaťtriročný novinár Muhammad Ahmad Sulajmán Kik hladovku drží 48 dní a bol prijatý na monitorovanie do nemocnice v Izraeli. Jeho manželka povedala, že ho Izraelčania podozrievajú z nabádania k násiliu. "Jeho stav je kritický, jeho život je ohrozený," povedal minister ISA Karak.
Novinár je vo väzení od novembra. Pracoval pre saudskoarabskú televíziu Al-Madžd a tiež pre televízne kanály spájané s palestínskym radiálnym Hamasom. Za podporu Hamasu bol v Izraeli zatknutý už niekoľkokrát v mladosti. Podľa Karak muž schudol o 22 kilogramov, pohybovať sa dokáže len na invalidnom kresle a raz už upadol do bezvedomia.
Podľa palestínskych zdrojov hladovku drží tiež ďalšie väzeň Abdalláh abú Jaber a Karaka povedal, že aj jeho stav je kritický. Je to Jordánec, ktorý vraj prestal jesť začiatkom novembra. Chce dosiahnuť prepustenie a prinútiť jordánsku vládu, aby sa o jeho prípad zaujímala.
Administratívne väzba sa používa v Izraeli u osôb považovaných za nebezpečné. Umožňuje zadržiavať ľudí bez súdu po šesť mesiacov s možnosťou predĺženia. Palestínčania proti nej často protestujú, a to aj hladovkami. Tým však na seba pútajú pozornosť verejnosti a na ich podporu sa organizujú protesty, o čo Izrael nestojí.