Inžinier z USA stvoril robota, ktorý odpovedá na reklamné hovory

Pre ľudí, ktoré otravujú nevyžiadané reklamné telefonáty, vytvoril jeden losangeleský inžinier a nadšenec do telekomunikačných systémov "pirátsky telefón" - robota, ktorého stačí pridať do konverzácie ako tretieho a potom už len v tichosti načúvať tomu, ako na ponuky predstavované osobou na druhej strane linky zodpovedá výrazy typu "jasne", "áno?" alebo "hmmmm".

Robot zvaný Jolly Roger Telephone využíva toho, že operátor väčšinou zostáva na drôte, kým je nádej, že by zákazníka mohol získať. Vo väčšine prípadov trvá hovor s robotom niekoľko minút, v prípade jednej káblové spoločnosti to bolo dokonca 22 minút.

Výrazom Jolly Roger sa v angličtine označuje pirátska vlajka. Tvorca záznamníka Roger Anderson testoval rôzne osobnosti, ktoré by robot mohol predstavovať. Nakoniec zistil, že najlepšie funguje osoba čudáka, ktorý sa práve prebudil. Pracovníkov call-centier zdržiava robot napríklad tým, že hovorí o potrebe dať si kávu, o tom, že mu ich hlas pripomína spolužiaka zo strednej školy, alebo ich žiada, aby všetko zopakovali.

Anderson svoje repliky nahral osobne a systém ich použije podľa situácie. Robot je naprogramovaný tak, aby znel ústretovo. Akonáhle vycíti, že operátorovi začne byť na hovoru niečo podozrivého, vyhlási robot niečo neurčitého a požiada o zopakovanie ponuky.

Robot sa stretol s veľkým úspechom, jeho číslo 214-666-4321 bolo v uplynulých desiatich dňoch vytočené v Spojených štátoch 100.000 krát. "Ani v tej najbujnejšej fantázii ma nenapadlo, s akým záujmom sa (systém) stretne," povedal denníku The Washington Post Anderson, ktorý pracuje ako telekomunikačný poradca pre veľké spoločnosti. Podľa neho mu ľudia vyjadrujú podporu, pretože "pracovníkov telemarketingu neznáša úplne každý".

Keď sa jeho systém stal minulý mesiac hitom, zahájil Anderson kampaň na webe Kickstarter, čo je internetová platforma, na ktorej jednotlivci prispievajú na nejaký projekt. Anderson by rád docielil toho, že jeho robot bude hovoriť viac hlasy a viac jazykmi. A sníva aj o tom, že sa jeho systém rozrastie jedného dňa natoľko, že telemarketing sa stane zbytočným a systém call-centier sa úplne zrúti.