Prestížny týždenník Die Zeit vyšiel prvýkrát pred 70 rokmi

Nemecký týždenník Die Zeit má povesť jedného z najprestížnejších periodík v Európe. Týždenník, ktorému sa niekedy hovorí aj "orgán nemeckých univerzitných a intelektuálnych kruhov", oslávi tento rok 70 rokov svojej existencie. Prvé číslo Die Zeit, medzi ktorého autormi patrilo a patrí rad známych osobností nemeckej kultúry a politiky, vyšlo 21. februára 1946 v Hamburgu.

Pri zrode týždenníka, ktorého sa teraz predá každý týždeň vyše pol milióna kusov a má poldruha milióna čitateľov, stál Gerd Bucerius. Svoju povesť liberálnych novín pre intelektuálov získal predovšetkým vďaka pôsobeniu jednej z najrešpektovanejších nemeckých povojnových novinárok Marion Dönhoffovej. Tá pre týždenník pracovala viac ako 55 rokov až do svojej smrti v roku 2002 a dotiahla to až na miesto jeho vydavateľky.

Ďalšou výraznou postavou neodmysliteľne spätou s redakciou Die Zeit bol niekdajší spolkový kancelár Helmut Schmidt. Ten sa po odchode z vrcholnej politiky stal spoluvydavateľom týždenníka, do ktorého až do svojej minuloročnej smrti pravidelne prispieval.