Turecko prepustilo na slobodu dvoch zadržiavaných novinárov

Turecké úrady dnes prepustili na slobodu dvoch novinárov z opozičného denníka Cumhuriyet, ktorých tri mesiace zadržiavali kvôli zverejneniu informácií o údajných tureckých dodávkach zbraní islamistom v Sýrii. Obvinení boli zo špionáže, podpory terorizmu a vyzradenie štátneho tajomstva.

Oslobodenie nasledovalo potom, čo sa novinárov zastal turecký ústavný súd. Väzba podľa najvyššej súdnej inštancie v krajine porušila ich práva. Žurnalistu pri východe z väznice na predmestí Istanbulu uvítali ich príbuzní a podporovatelia, uviedla agentúra AFP.

Šéfredaktor Can Dundar a ankarský spravodajca istanbulských novín Erdem Gül zverejnili informácie o údajných tureckých dodávkach zbraní sýrskym islamistom, ktoré získali okrem iného z videonahrávky datovanej januárom 2014. Sú na nej vraj vidieť autá jednej z humanitárnych organizácií vezúce náklad zbraní.

Podľa Güla boli pritom tieto zbrane určené radikálom v Sýrii a vyslala je tajná služba MAT, aby tak podporila sýrsku opozíciu bojujúcu proti režimu prezidenta Bašára Asada, a to vrátane radikálnych islamistov z frontu An-Nusrat napojených na teroristickú organizáciu al-Kájda.

Proces proti novinárom sa ale aj tak uskutoční, prvé státie je naplánované na 25. marca. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody.

Zadržanie novinárov vlani v novembri vyvolalo medzinárodné protesty aj demonštrácie v samotnom Turecku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už po zverejnení článku varoval, že jeho autori "zaplatia tvrdú cenu".
Turecká vláda popiera akékoľvek zapojenie rozviedky do údajnej dodávky zbraní pre sýrskych rebelov a na prípad uvalila informačné embargo. Erdogan tvrdí, že autá viezli nešpecifikovanú pomoc Turkmeňom v Sýrii, a obviňuje z vyvolania škandálu svojho dlhoročného rivala Fethullah Gülena.