Šéf OSN vyzval Turecko, aby rešpektovali slobodu prejavu


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v súvislosti s piatkovým prevzatím tureckého opozičného denníka Zaman vyzval Turecko, aby rešpektovalo slobodu prejavu. Zdôraznil, že je potrebné, aby zaznievali aj kritické hlasy, citoval jeho slová hovorca OSN Farhan Haq.

Zaman je spájaný s ideovým rivalom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Fethullah Gülen.

"Generálny tajomník situáciu pozorne sleduje," uviedol Haq. Pan Ki-mun podľa neho vyhlásil, že "sloboda prejavu a zhromažďovania musí byť rešpektované za každej situácie".

"Pulzujúca demokracia a ekonomický a sociálny vývoj závisia na podpore názorov i hlasov, aj keď sú niektoré kritické," doplnil šéf OSN.

Turecké úrady prevzali kontrolu nad opozičným denníkom Zaman v piatok. Protestujúcich, ktorí sa pred sídlom redakcie v Istanbule zišli v piatok večer a v sobotu, polícia rozohnala slzným plynom a vodnými delami.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu prevzatie denníka cez víkend obhajoval s tým, že Turecko má právo vyšetrovať tých, ktorí sa "zúčastňujú jasného pokusu o prevrat proti zvolenej vláde". Podľa neho prokuratúra v súvislosti s denníkom prešetruje aj rôzne obvinenia, vrátane získavania nelegálnych financií.

Prevzatie Zaman kritizovalo Francúzsko aj americké ministerstvo zahraničia. Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault krok tureckých úradov označil za neprijateľný, podľa prezidenta Françoisa Hollanda musí Európska únia zostať bdelá k dodržiavaniu slobody slova v Turecku aj napriek jej potrebe spolupracovať s Ankarou na obmedzenie prúdu migrantov do Európy.