Zomrel producent The Beatles George Martin, známy ako piaty chrobák

Vo veku 90 rokov zomrel producent skupiny The Beatles George Martin. Na twitteri to dnes oznámil Ringo Starr, bývalý bubeník skupiny. Martin bol považovaný za piateho člena tejto slávnej britskej štvorčlennej kapely.

"Nech boh dopraje Georgovi Martinovi pokoj a (jeho manželke) Judy a jeho rodine lásku," napísal na twitteri Starr so svojou ženou Barbarou Bachovou. "George bude chýbať." V kondolencii mu tiež niekdajší bubeník poďakoval za jeho láskavosť.

Londýnsky rodák Martin vyštudoval hudobnú školu a po vojne, kedy slúžil v námorníctve, začal pracovať v hudobnom archíve BBC. Neskôr prešiel do vydavateľstva Parlophone z koncernu EMI, ktoré sídlilo na preslávenej londýnskej ulici Abbey Road. Práve sem dorazil na jar 1962 manažér kapely The Beatles Brian Epstein, ktorý doteraz márne zháňal nahrávaciu zmluvu.

Martin sa potom stal motorom kariéry The Beatles. Na rozdiel od členov kapely mal hudobné vzdelanie, bol schopným aranžérom a tiež klávesistom, ktorý spolupracoval na niekoľkých budúcich hitoch. Mal najvýraznejší vplyv na konečný zvuk nahrávok a stál tiež za výmenou pôvodného bubeníka kapely Peta Besta za Starra.

V roku 1965 Martin opustil EMI a spoluzaložil produkčnú spoločnosť AIR. S Beatles však spolupracoval okrem albumu Let It Be až do ich rozchodu.