Televízia Al-Džazíra ruší približne 500 pracovných miest

Katarská spravodajská televízia Al-Džazíra zruší asi 500 pracovných miest: prepúšťanie sa väčšinou dotkne jej katarského ústredia. Spoločnosť prechádza reštrukturalizáciou, aby sa adaptovala na zmeny v globálnych médiách, oznámila dnes Al-Džazíra.

Celý multimediálne konglomerát Al Jazeera Media Network má cez 100.000 zamestnancov.

Televízna sieť začala reštrukturalizáciu pred niekoľkými mesiacmi. Chce sa vyvíjať, aby "si udržala poprednú pozíciu a bola ďalej schopná zabezpečovať vysoko kvalitnú, nezávislú a agresívnu žurnalistiku," oznámilo vedenie firmy podľa agentúry AP.

Al-Džazíra bola založená ako arabskojazyčný spravodajský kanál v roku 1996 s podporou vtedajšieho katarského emira Hamada bin Chalífa Sáního. V roku 2003 najala prvého anglickojazyčného novinára a začala expandovať v zahraničí. Teraz má viac ako 70 pobočiek po celom svete.

V januári Al-Džazíra oznámila ukončenie prevádzky svojho kanála v Spojených štátoch, kde sa jej nepodarilo získať významnejšiu sledovanosť. Katarská spoločnosť tam v roku 2013 kúpila za 500 miliónov dolárov televízny kanál Current TV, ktorý spoluvlastnil bývalý americký viceprezident Al Gore.