Pred 40 rokmi mal premiéru prvý diel Maxipsa Fíka

 

Maxipes Fík, obľúbená postava z večerníčkov, sa prvýkrát objavil na televíznych obrazovkách pred 40 rokmi, 14. mája 1976. Veselé príbehy hovoriaceho a trochu prerasteného psa Fíka a jeho priateľky Aji si čoskoro získali obľubu nielen u detských ale aj u dospelých divákov, a ich poetike a humoru podliehajú stále nové a nové generácie tých najmladších.

Pri tvorbe seriálu sa totiž zišla hviezdna zostava umelcov. Autorom Maxipsa Fíka bol spisovateľ Rudolf Čechura, ktorého prenasledoval komunistický režim, jeho podobu vytvoril výtvarník Jiří Šalamoun, všetky postavy nezameniteľne nahovoril herec Josef Dvořák, hudbu k večerníčku zložil skladateľ a spevák Petr Skoumal a réžie sa ujal Václav Bedřich.

"Keď som to nahováral, doslova som sa kochal tým, že som pri tom. Vôbec som si neuvedomoval, že možno už ani nič pôvabnejšie nedostanem do ruky," zaspomínal Josef Dvořák v roku 2014 po úmrtí Rudolfa Čechura. Ten vlastne vďaka úspechu seriálu aj v zahraničí mohol opäť začať tvoriť. Po roku 1969 bol totiž spisovateľ z politických dôvodov prepustený z redakcie časopisu Veda a technika mládeže a potom navrhol pre televíziu "nevhodný" večerníček a hrozilo, že bude musieť sa písaním skončiť. Skúsil teda niečo "neutrálneho" a vyšlo to. "So psami som mal bohaté skúsenosti. Sám som ich niekoľko vlastnil," spomínal.

Podľa Čechura sa Fík narodil v Ahníkove neďaleko Kadane. V obci, v ktorej Čechura učil, sa nachádza Nábrežie Maxipsa Fíka.

Jeden z najvýznamnejších ilustrátorov druhej polovice 20. storočia Jiří Šalamoun vlani oslávil 80. narodeniny. "Malo to byť chlpaté a veľké," spomínal Šalamún na zrod svojej najslávnejšej postavičky. Predobrazom pre Fíka bol podľa Šalamúna skutočný bobtail jeho rodiny.