Axel Springer zhoršil výhľad kvôli brexitu a teroristickým útokom

Nemecký mediálny gigant Axel Springer zhoršil odhad svojich celoročných tržieb. Vyhliadky podľa firmy zatienili nedávne teroristické útoky v Európe a júnové referendum, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod svojej krajiny z Európskej únie a ktoré viedlo k prudkému poklesu kurzu libry.

Spoločnosť Axel Springer teraz predpokladá, že tržby zostanú v tomto roku zhruba na minuloročnej úrovni, zatiaľ čo predtým počítala s miernym rastom. Finančný riaditeľ Julian Deutz označil za hlavnú príčinu zmeny výhľadu poklesu kurzu libry, ktorý znižuje hodnotu príjmov podniku v Británii. Podľa generálneho riaditeľa Mathiasa Döpfnera však revízia výhľadu odráža "celkový politický, bezpečnostný a ekonomický vývoj v posledných niekoľkých mesiacoch," píše denník Financial Times.

Döpfner uviedol, že teroristické útoky v Nemecku, neúspešný pokus o vojenský prevrat v Turecku a rozhodnutie Británie opustiť EÚ neposkytujú veľký priestor na optimizmus. "Brexit v tom hrá dôležitú úlohu," dodal. Axel Springer vytvára približne 12 percent svojich tržieb v Británii.

Spoločnosť Axel Springer oznámila, že jej prevádzkový zisk bez zahrnutia mimoriadnych položiek zostal v druhom štvrťroku v medziročnom porovnaní bezo zmeny na 147 miliónoch eur.
Tržby vydavateľa najčítanejšieho nemeckého denníka Bild stúpli o necelé percento na 802 miliónov eur.