Novinára vraj vrahovia pred vraždou nútili, aby napísal správu synovi

Novinára vraj vrahovia pred vraždou nútili, aby napísal správu synovi Foto: FB Dz.Ch.

Saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího vraj jeho vrahovia pred smrťou nútili, aby poslal správu svojmu synovi, ktorý bol vtedy držaný v Saudskej Arábii.

 

Napísal to dnes turecký denník Hürriyet, ktorý sa odvoláva na najnovšie poznatky z vyšetrovania. Opozičný novinár bol zavraždený 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

"Tím, ktorý bol zložený z blízkych spolupracovníkov korunného princa Muhammada bin Salmána, Chášukdžímu prikázal, aby napísal správu svojmu synovi, inak bude odvlečený do Saudskej Arábie. Chášukdží to odmietol, čo viedlo k roztržke, ktorá skončila tým, že bol uškrtený povrazom, alebo udusený pomocou plastového vreca, "napísal stĺpčekár denníka Hürriyet Abdulkadir Selvi.

Syn zavraždeného novinára Salah Chášukdží má občianstvo Saudskej Arábie aj Spojených štátov a nesmel donedávna vycestovať. Po tlaku amerického ministerstva zahraničia mohol opustiť Saudskú Arábiu 25. októbra - deň potom, čo verejne prijal kondolenciu od korunného princa.

"Má sa za to, že 15-členné vražedné komando, ktoré pricestovalo do Turecka, Salaha kontaktovalo. Podľa jednej z teórií chceli Chášukdžího prinútiť, aby svojmu synovi poslal správu, ktorú by po (novinárovej) smrti použili ako alibi," napísal Selvi.

Ten istý novinár minulý piatok uviedol, že Turecko má viac dôkazov, okrem iného ďalšiu nahrávku, že vražda opozičného novinára zo začiatku októbra bola naplánovaná. Spomínaná nahrávka podľa Selviho protirečí kľúčovým záverom saudskoarabskej generálnej prokuratúry. Tá minulý štvrtok oznámila, že žiada trest smrti pre päť z 11 osôb obžalovaných z podielu na vražde novinára. Chášukdží cez rok žil v USA a kritizoval najvyššie vedenie Saudskej Arábie, vrátane korunného princa Muhammada bin Salmána. Podľa prokurátora chceli obžalovaní Chášukdžího pôvodne presvedčiť k návratu do Saudskej Arábie, či ho tam dopraviť násilím.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v článku uverejnenom v denník The Washinton Post napísal, že pokyn k vražde Chášukdžího prišiel z najvyšších miest vlády Saudskej Arábie. Podľa toho istého denníka Ústredná spravodajská služba (CIA) zistila, že vraždu Chášukdžího nariadil priamo korunný princ Muhammad bin Salmán.

Rijád pôvodne vraždu popieral, priznal ju až viac ako dva týždne po čine. Poprel však, že by mal s činom čokoľvek spoločné saudský korunný princ.