Medzi zadržanými aktivistami Greenpeace bol aj dlhoročný novinár

Medzi zadržanými aktivistami Greenpeace bol aj dlhoročný novinár Foto: FB V. Benko jr.

Medzi aktivistami, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu v Novákoch, bol aj dlhoročný novinár a fotoreportér Vladimír Benko jr., ktorý bol donedávna fotografom vydavateľstva News and Media Holding.

 Generálna prokuratúra v utorok rozhodla o prepustení 12 aktivistov z väzby v Ilave. V podvečer ich tak po siedmich dňoch pustili na slobodu.

S organizáciou Greenpeace má Benko jr. dlhoročné skúsenosti. „Moja púť s Greenpeace začala pred 15 rokmi, keď som tam absolvoval civilnú službu, neskôr som pôsobil ako dobrovoľník," povedal bývalý fotoreportér, ktorý pred mesiacom nečakane skončil v redakcii Plus Jeden deň.

V rozhovore pre Omediach.com popísal, ako akcia Greenpeace vyzerala a ako vyzerali dni, ktoré strávil s ďalšími aktivistami vo väzení.

„Po voľne prístupnej ceste k veži sme nestretli nikoho, kto by nám bránil v pohybe alebo by nás vyzval, aby sme opustili priestor. Prvou autoritou, ktorú som stretol, keď som sám dobrovoľne zliezol z veže, bol príslušník policajného zboru, ktorý mi povedal, aké mám práva ako zadržaná osoba.“ Mladý novinár sa prvýkrát v živote ocitol v cele. „Počas celého môjho zadržania a aj vo väzbe v Ilave sa všetci príslušníci k nám všetkým správali veľmi dobre.“ Na celách sa aktivisti ocitli s inými zadržanými. „Nemali sme problém so spoluväzňami, naopak vyjadrili nám podporu.“

Ako človek, ktorý má za sebou niekoľkoročnú novinársku skúsenosť, bol však veľmi príjemne prekvapený, aký silný ohlas medzi verejnosťou vyvolala ich akcia proti ťažbe uhlia v Novákoch. "Verejná diskusia o aktivizme, ktorú to rozprúdilo, je hodná aj za cenu obmedzenia mojej osobnej slobody,“ dodal Benko jr..

 Foto: Vlado Benko jr.

Je to prvýkrát v histórii Slovenskej republiky čo boli enviro aktivisti väzobne stíhaní za protestnú akciu, pri ktorej nebol nik zranený a ani nebol poškodený majetok. „Sme veľmi radi, že generálny prokurátor uznal nezmyselnosť zadržiavania aktivistov. Rovnako oceňujeme, že konal tak rýchlo a aktivisti môžu byť po siedmich dňoch za mrežami konečne na slobode. Zdá sa, že stále sme krajinou, v ktorej sa za ochranu prostredia a zdravia ľudí nebude nakladať s ľuďmi ako so zločincami,“ povedala po prepustení aktivistov riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

„Ja osobne chcem všetkým poďakovať za podporu – rodine, kamarátom, blízkym a aj cudzím ľuďom, ktorí nám vyjadrili podporu,“ povedal Benko jr. s tým, že dokonca aj viacerí policajti aktivistom neoficiálnou cestou vyjadrili solidaritu.