Maďarsko obmedzilo neštátne médiá v informovaní o očkovaní proti covid-19

Maďarsko obmedzilo neštátne médiá v informovaní o očkovaní proti covid-19 Ilustr. foto: Omediach.com

Maďarsko obmedzilo možnosti miestnych médií informovať o očkovaní proti covidu-19. Do nemocníc a očkovacích centier môžu prísť natáčať, fotiť alebo robiť reportáže iba novinári maďarskej štátnej mediálnej skupiny MTVA. Svoje materiály ale potom musia bezplatne ponúknuť ostatným médiám. Napísala o tom agentúra DPA.

O obmedzení pre médiá sa verejnosť dozvedela vďaka internému listu zdravotníckych úradov, ktorý na facebooku zverejnila opozičná politička Krisztina Baranyiová. Podľa listu je dôvodom obmedzenia to, aby žurnalisti nerušili zdravotníkov v ich činnosti.

Platnosť nového pravidla vyskúšal v nedeľu na vlastnej koži novinár z mesta Nagykanizsa na juhozápade Maďarska, ktorý sa chcel odfotiť pri tom, ako ho očkovali. S odkazom na nariadenie to ale nesmel urobiť, uviedol spravodajský portál index.hu.

Do mediálnej skupiny MTVA patrí štátna televízia, agentúra MTI aj rozhlas. Vláda Viktora Orbána sa snaží posilniť vplyv aj v ďalších médiách, čo kritizuje aj Európska komisia, podľa ktorej je pluralita médií podstatným prvkom demokracie. S odkazom na obmedzovanie slobody médií vlani oznámila svoj návrat do Maďarska rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) a tento rok aj nemecká verejnoprávna spoločnosť pre vysielanie do zahraničia Deutsche Welle (DW).