Print this page

Ministerstvo si predvolalo bieloruského chargé d'affaires: Žiadame bezodkladné prepustenie zadržaného novinára a jeho priateľky Ilustr. foto: Facebook Ryanair

Slovenský rezort diplomacie si predvolal bieloruského chargé d'affaires v Bratislave. Bieloruskému diplomatovi slovenské ministerstvo zahraničných vecí tlmočilo ostrý protest vlády SR v súvislosti s vynúteným pristátím civilného lietadla na linke Atény - Vilnius, ku ktorému došlo v Bielorusku 23. mája 2021.

"Vyjadrili sme zásadný nesúhlas s týmto politicky motivovaným krokom bieloruského režimu pod falošnou zámienkou údajného teroristického ohrozenia, ktorý ohrozil bezpečnosť vyše 170 cestujúcich osôb, vrátane občanov Európskej únie. Žiadame dôrazne o bezodkladné prepustenie zadržaného novinára Romana Protaseviča a jeho priateľky, o objektívne, dôkladné, nezávislé vyšetrenie incidentu za účasti medzinárodných expertov a o spravodlivé potrestanie vinníkov. Vynútené pristátie civilného letu pod zámienkou bomby na palube a následne zatknutie nezávislého novinára dokazuje, že bieloruský režim nemá žiadne zábrany pri potláčaní práv občanov Bieloruska, pričom sa neštíti ani hazardovania so životmi občanov iných krajín," oznámilo ministerstvo.

S kritikou vystúpila Európska únia, NATO, Británia, Francúzsko, Nemecko či Poľsko, mnohé ďalšie krajiny aj niektorí slovenskí politici. Tlačová služba úradu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka uviedla, že dôvodom k odklonu lietadla bolo podozrenie, že je na palube bomba. Bieloruská armáda poslala svoju stíhačku, aby lietadlo zadržala.