Bieloruský súd potvrdil trest poľskému novinárovi, Poľsko chystá odvetné kroky

Bieloruský najvyšší súd potvrdil trest ôsmich rokov väzenia novinárovi a aktivistovi poľskej menšiny Andrejovi Pačobutovi (v poľskom prepise Andrzej Poczobut), ku ktorým bol odsúdený vo februári tohto roku. Varšava v reakcii na toto rozhodnutie chystá odvetné kroky. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

V reakcii na potvrdenie rozsudku Poľsko doplní niekoľko subjektov spojených s režimom v Minsku na sankčný zoznam. Podľa návrhu nariadenia poľského ministerstva vnútra, o ktorom informovala agentúra Reuters, by krajina tiež mohla až do ďalšieho rozhodnutia uzavrieť svoju východnú hranicu pre nákladné vozidlá registrované v Bielorusku a Rusku.

"V súvislosti s potvrdením rozsudku v prípade Andrzeja Poczobuta oznámim v pondelok rozhodnutie zaradiť niekoľko stoviek predstaviteľov režimu Alexandra Lukašenka na sankčný zoznam," oznámil dnes poľský minister vnútra Mariusz Kamiński.

Ministerstvo vnútra tiež plánuje až do odvolania pozastaviť dopravu na hraniciach s Bieloruskom pre nákladné automobily, ťahače vrátane návesov, ktoré sú registrované na území Bieloruska a Ruska, dodalo ministerstvo vnútra.

Poľsko už vo februári reakciu na Poczobutovo odsúdenie uzavrelo prechod v Bobrownikách na hranici s Bieloruskom, čo bol posledný fungujúci prechod s Poľskom v Grodnenskej oblasti.

Minsk následne zaviedol obmedzenia pre poľských dopravcov; do Bieloruska smú vchádzať iba priamo z Poľska, nie z územia Litvy alebo Lotyšska. Varšava potom oznámila nové obmedzenie pre hraničný priechod Kukuryki-Kazlovičy; zákaz by mal platiť až do doby, než sa bieloruské úrady rozhodnú zrušiť svoje obmedzenia pre poľských dopravcov.