Príbeh z Nickelu. Príbeh o chlapčenskej polepšovni (VIDEO)

Príbeh z Nickelu. Príbeh o chlapčenskej polepšovni (VIDEO) Foto: Ikar/Chris Close

Colson Whitehead je americký autor, ktorý sa stal iba štvrtým spisovateľom v dejinách oceneným dvomi prestížnymi Pulitzerovými cenami. Jednu dostal za román Podzemná železnica – tá vyšla v roku 2018. A druhou Pulitzerovou cenou ohodnotili jeho román Chlapci z Nickelu, ktorý práve vyšiel v slovenčine.

Je to príbeh inšpirovaný skutočnou polepšovňou, ktorá fungovala 111 rokov a zničila život tisíckam detí. Sledujeme životnú púť černošského chlapca Elwooda Curtisa, ktorý vyrastá na Floride v 60.rokoch minulého storočia, v čase stále platných segregačných zákonov, ale aj silnejúceho hnutia za občianske práva. Sníva o štúdiu na vysokej škole, namiesto toho sa však ocitne v obávanej polepšovni Nickel.

Elwooda drží pri zdravom rozume len priateľstvo s ďalším nespravodlivo odsúdeným mladistvým „delikventom“ Turnerom. Pomáhajú si, hoci Turner považuje Elwooda za beznádejne naivného. Je presvedčený, že v tomto skazenom svete sa dá prežiť, len ak človek uvažuje pragmaticky a vyhýba sa problémom. Život v polepšovni však začína byť neznesiteľný a napätie medzi Elwoodovým idealizmom a Turnerovým skepticizmom vyústi do osudného rozhodnutia.

Román Chlapci z Nickelu z vydavateľstva Ikar je fikcia inšpirovaná príbehom skutočnej polepšovne, ktorá fungovala viac ako sto rokov a zničila život tisíckam detí. Colson Whitehead vytvoril strhujúce rozprávanie, ktorým potvrdzuje povesť jedného z najlepších spisovateľov svojej generácie.

„Samotná idea tej školy-polepšovne bola osvietená: ako rehabilitovať mladistvých páchateľov bez toho, aby sme ich zatvárali s dospelými zločincami? Poskytneme im vzdelanie, zručnosti potrebné pre život, prípravu na zamestnanie, striedanie pracovných dní so študijnými. Od začiatku do sveta však prenikali znepokojivé správy,“ hovorí vo videu samotný autor. Pozrite si ho:

Chlapci z Nickelu je silný príbeh o ľudskej nezlomnosti, vytrvalosti, dôstojnosti i vykúpení. Vypočujte si úryvok, ktorý načítal Juraj Kemka:


Milan Buno, knižný publicista