NYT: Do vraždy novinára Chášukdžího boli zapojení aj ľudia s výcvikom z USA

NYT: Do vraždy novinára Chášukdžího boli zapojení aj ľudia s výcvikom z USA Foto: Facebook J.Ch.

Štyria saúdskoarabskí agenti, ktorí sa v roku 2018 podieľali na vražde novinára Džamala Chášukdžího v Istanbule, v predchádzajúcom roku absolvovali výcvik v Spojených štátoch schválený ministerstvom zahraničných vecí USA. Podľa denníka The New York Times (NYT) o tom vypovedajú interné dokumenty a vyjadrenia nemenovaných osôb oboznámených s danou spoluprácou.

 

"Polovojenský" výcvik údajne obstarala bezpečnostná spoločnosť Tier 1 Group so sídlom v štáte Arkansas, ktorá patrí pod investičnú skupinu Cerberus Capital Management. Spoločnosť uviedla, že jej výcvik sa týkal presnosti streľby a reakciou na útoky a že bol "obrannej" povahy. Podľa jedného zo zdrojov NYT zahŕňal tiež postupy pri sledovaní osôb a boji v tesnej blízkosti s nepriateľom.

"Inštruktáž prebehla v čase, keď tajná jednotka zodpovedná za smrť pána Chášukdžího spúšťala rozsiahlu kampaň únosov, zadržiavania a mučenia saudskoarabských občanov nariadenú korunným princom Muhammadom bin Salmanom ... s cieľom umlčať disent vnútri kráľovstva," napísal denník. Dodáva však, že sa neobjavili dôkazy o tom, že by americkí činitelia alebo Tier 1 Group o aktivitách saudskoarabských agentov v ich vlasti vedeli.

"Pravdaže skutočnosť, že vláda schválila vojenský výcvik na vysokej úrovni pre agentov, ktorí neskôr brutálne zabili novinára, ukazuje, ako hlboko sa Spojené štáty prepojili s autokratickou krajinou, ktorej zložky medzitým páchali otrasné prehrešky proti ľudským právam," pokračuje článok.

Washington sa po nástupe Joea Bidena do prezidentskej funkcie od Saudskej Arábie odkláňa a Biely dom na konci februára nechal zverejniť predchádzajúce závery tajných služieb, podľa ktorých bola vražda Chášukdžího spáchaná minimálne za tichého súhlasu korunného princa Salmána. Novinár, ktorý na konci života pôsobil v USA, v októbri 2018 zomrel na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Rijád jeho smrť vykresľuje ako neplánovanú a pripisuje ju operácii, ktorá sa vymkla kontrole. Saudskoarabský súd na konci roka 2019 za vraždu odsúdil päť ľudí na smrť a ďalších troch k niekoľkoročnému väzeniu, neskôr boli najprísnejšie tresty znížené.