Ruská polícia zasahuje proti investigativnímu médiu, ktoré píše o ministrovi vnútra

Ruská polícia zasahuje proti investigativnímu médiu, ktoré píše o ministrovi vnútra Ilustr. reprofoto EP

Ruská polícia vykonala domové prehliadky v bytoch niekoľkých novinárov nezávislého servera Projekt, ktorý dnes zverejnil materiál o podozrivých majetkových pomeroch v okolí ruského ministra vnútra Vladimíra Kolokolceva.

Informovali o tom médiá, podľa ktorých polícia zasahovala u šéfredaktora Romana Badanina, jeho zástupcu Michaila Rubina a reportérky Márii Žolobovej, ktorá je autorkou spomínaného článku spoločne s Badaninom.

Advokát Žolobovej Vasilij Kušnír, ktorý k svojej klientke, ktorá nechcela policajtov do bytu pustiť, prišiel, uviedol, že podľa bezpečnostných orgánov sú prehliadky vedené v rámci vyšetrovania podozrenia z trestného činu ohovárania voči podnikateľovi Iljovi Traberovi. Ten je považovaný za osobu blízku prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ale jeho meno je tiež spájané s kriminálnym podsvetím.

Agentúra TASS s odvolaním na oznámenie Projektu napísala, že prinajmenšom dve domové prehliadky súvisia s Traberovým prípadom z roku 2017. Žolobová a Badanin boli autormi dokumentárneho filmu "Petrohradskí. Otec a syn", ktorý sa týkal Trabera. Dokument toho roka odvysielala nezávislá televízia Dožď, kde Badanin vtedy pracoval. Rubin sa ale na tejto práci podľa serveru nepodieľal.

Server oznámil, že policajti u Badanina zabavili dva notebooky a u Žolobovovej notebooky, mobilné telefóny, sim-karty a flash disky. Niektoré nezávislé médiá vyjadrili pochybnosti nad tým, že razie skutočne súvisia s Traberovou kauzou, a prikláňa sa skôr k súvislosti s dnešným článkom o Kolokolcevovi.

"Jedným z najväčších tajomstiev ruskej polície je blahobyt Alexandra Kolokolceva, syna ministra vnútra. Jeho majetok je ukrytý v štátnych databázach, hoci ministrov syn nikdy nepracoval ani v štátnej službe. Možno je dôvodom tohto tajomstva to, že na príbuzných šéfa ministerstva vnútra je zapísaný početný majetok získaný okrem iného vďaka spojeniu Kolokolcevovcov s vplyvnými podnikateľmi, "uvádzajú pod titulkom" Čo skrýva minister vnútra" autori materiálu zverejneného dnes v Projekte.

Server okrem iného napísal, že minister poskytol príbuzným svojej manželky drahé nehnuteľnosti, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou nepoužívajú. Ide o sídlo v dedine Usov v hodnote asi 200 miliónov rubľov (2,5 milióna eur) a byt na Leninskom prospekte v hodnote asi 0,5 milióna eur. Okrem toho ministrov syn Alexander získal nehnuteľnosti v hodnote 1,2 miliardy rubľov v obci Žarec v Moskovskej oblasti, pričom záznam o tomto majetku záhadne zmizol z úradných katastrálnych údajov.

Žarec je mimoriadne lukratívne miesto. Podľa Projektu tam v časoch Sovietskeho zväzu mali svoje "služobné chaty" najvyšší funkcionári, vrátane generálneho tajomníka komunistickej strany Leonida Brežneva a mocných členov politbyra ústredného výboru strany Andrej Gromyko a Michail Suslov.