Zomrel autor karikatúry, ktorá vyvolala protesty moslimov

Zomrel autor karikatúry, ktorá vyvolala protesty moslimov Reprofoto youtube France 24

V Kodani zomrel vo veku 86 rokov dánsky kresliar Kurt Westergaard, ktorého karikatúra proroka Mohameda spolu s ďalšími satirickými obrázkami vyvolala pred rokmi rozsiahle protesty v mnohých moslimských krajín. Informoval o tom dnes server BBC s odvolaním sa na miestne médiá. Karikaturista podľa nich zomrel po dlhej chorobe 14. júla, deň po svojich narodeninách.

Westergaard pracoval od 80. rokov minulého storočia pre dánsky denník Jyllands-Posten. V celom svete ho preslávila jeho karikatúra z roku 2005, na ktorej zobrazil proroka Mohameda s turbanom v tvare bomby s horiacou rozbuškou. Túto a ďalšie karikatúry dánskeho denníka následne zverejnili niektoré európske denníky, čím vyvolali masové protesty v moslimskom svete. Sám kresliar čelil vyhrážkam smrťou a dánska polícia zatkla aj niekoľko ľudí, ktorí ho plánovali zabiť. Dostal preto aj ochranku a žil na tajných adresách, uviedol dnes server BBC.

Westergaardove aj ďalšie podobné karikatúry si berú na mušku terorizmus islamistických radikálov. Denníky, ktoré karikatúry zverejnili, sa obhaovali slobodou slova. Niektorí ale považujú také karikatúry za urážanie náboženského cítenia niektorých skupín spoločnosti. Westergaard pred rokmi v rozhovore povedal, že svojich satirických kresieb neľutuje. Podľa neho vyvolali dôležitú diskusiu o islame v západných krajinách.

Pre karikatúry Mohameda dav demonštrantov začiatkom roka 2006 napádal ambasády a konzuláty Dánska v Sýrii, Libanone, Iráne a inde a v ďalších moslimských krajinách pálili vlajky Dánska.

Kvôli karikatúram proroka Mohameda tiež umierali ľudia. Najznámejším prípadom bol teroristický útok na redakciu francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo v januári 2015. Dvaja islamisti pri ňom zabili 12 ľudí vrátane redaktorov a karikaturistov časopisu, ktorý opakovane publikoval karikatúry moslimského proroka. Na snahu vysvetliť žiakom slobodu slova na príklade Mohamedových karikatúr doplatil francúzsky učiteľ, ktorému mladík čečenského pôvodu vlani v októbri v Paríži odsekol hlavu.