Novinár si dovolil napísať o mužovi, ktorého zabila KGB. Už ho zadržali

Bieloruský novinár Henadzi Mažejki, ktorý napísal článok pre denník Komsomoľska Pravda o IT pracovníkovi a priaznivcovi opozície, usmrtenom v utorok v dome v Minsku bieloruskú tajnou službou KGB, bol podľa ľudskoprávneho centra Vjasna zadržaný. Vjasna pritom na sociálnej sieti telegram uviedla, že novinár bol zatknutý v Moskve. Šéfredaktor Komsomolskej pravdy ruskej agentúre Ria Novosti povedal, že Mažejki je teraz vo väzbe v Minsku a že u neho doma prebehla domová prehliadka.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová podľa agentúry Ria Novosti uviedla, že ruská diplomacia očakáva od Minska rešpektovanie novinárových práv. Nekomentovala však tvrdenie Vjasny, že Mažejki bol zatknutý v Moskve.

Pri utorkovom záťahu KGB v bytovom dome v Minsku prišiel o život 31-ročný Andrej Zelcer, ktorý pracoval pre americkú IT firmu a podľa bieloruskej opozície podporoval demokratické hnutia v Bielorusku. Bieloruské úrady oznámili, že agenti KGB Zelcera usmrtili "v odvete", keď na príslušníkov tajnej polície začal paľbu.

V stredu bieloruské úrady zablokovali web Komsomolskej Pravdy. Podľa opozičných médií mohlo byť dôvodom k tomuto kroku zverejnenie Mažejkiho článku, v ktorom v dobrom na Zelcera spomínala jeho spolužiačka.

Redakcia Komsomolskej pravdy nemohla takmer 24 hodín zastihnúť ani zmiznutého Mažejkiho, ani jeho rodič&ov. Neskôr sa jej podarilo kontaktovať jeho matku. Tá uviedla, že jej syn je vo väzbe v Minsku a v jeho byte bola vykonaná domová prehliadka. Dôvodom pre prehliadku bolo podľa úradov podozrenie z rozdúchavania nenávisti a urážky oficiálnych predstaviteľov.