Zomrel novinár, ktorý svojou otázkou prispel k pádu Berlínskeho múru

Zomrel novinár, ktorý svojou otázkou prispel k pádu Berlínskeho múru Ilustr. foto: Omediach.com

V Madride zomrel bývalý novinár talianskej agentúry ANSA Riccardo Ehrman, ktorý svojou otázkou na tlačovej konferencii 9. novembra 1989 svojím spôsobom prispel k pádu Berlínskeho múru. Oznámila to jeho žena, informovala agentúra DPA.

Ehrman zaskočil hovorcu Jednotnej socialistickej strany Nemecka Güntera Schabowského, keď sa ho spýtal, odkedy platí uvoľnenie pohraničného styku medzi východným a západným Berlínom.

Na tlačovej konferencii 9. novembra 1989 Schabowski informoval novinárov o zasadnutí politbyra vládnej strany. Vedenie socialistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) v tom čase už niekoľko mesiacov čelilo tlaku, aby svojim občanom poskytlo slobodu cestovať.

Podľa pamätníkov do tej chvíle nič nenasvedčovalo, že by sa vodcovia NDR rozhodli uvoľniť režim na hraniciach. Ehrmanova otázka na túto tému Schabowského zaskočila. "Teda... dnes sme rozhodli... prijať nariadenie, ktoré dovoľuje každému občanovi NDR... opustiť Východné Nemecko cez akýkoľvek hraničný priechod," uviedol trochu neisto hovorca.

Kľúčový však bol Ehrmanov dotaz, odkedy uvoľnenie platí. "Podľa mojich informácií... je to ihneď, bezodkladne," reagoval hovorca Schabowski. Neskôr sa ale ukázalo, že vedenie východonemeckých komunistov plánovalo opatrenie spustiť až o deň neskôr a chystalo sa obyvateľstvu zdôrazňovať, že jeho zavádzanie bude pozvoľné.

Schabowského nesprávnu odpoveď ale čoskoro prevzali všetky významné zahraničné agentúry. Len niekoľko hodín potom vyšli smerom k hraničným závorám tisíce ľudí, ktorí sa dožadovali vstupu do západnej časti Berlína. Ehrman podľa svojich spomienok ešte v ten večer telexom do Ríma odoslal správu, že "múr padol", uviedla agentúra DPA.