Reportéri bez hraníc a IPI vyzvali Poľsko na prepustenie španielskeho novinára

Reportéri bez hraníc a IPI vyzvali Poľsko na prepustenie španielskeho novinára Twitter Pablo González

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI), ktorý združuje žurnalistov z viac ako stovky krajín a bojuje za slobodu slova, dnes kritizoval zadržanie španielskeho novinára Pabla Gonzáleza v Poľsku. Na jeho okamžité prepustenie na slobodu vyzvala aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá zároveň žiada poľské úrady, aby vysvetlili, prečo je od pondelka zadržiavaný. Informovala o tom agentúra EFE. Denník Público, pre ktorý González píše, dnes večer uviedol, že novinár je vo väzbe kvôli podozreniu zo špionáže.

Gonzáleza, ktorý sa špecializuje na postsovietske republiky, zadržala v pondelok poľská kontrarozviedka ABW v meste Řešov (Rzeszów) neďaleko ukrajinskej hranice. Podľa španielskeho serveru eldiario.es písal o utečeneckej kríze, ktorú spôsobila ruská invázia na Ukrajinu.

Na zadržanie novinára pôvodom z Baskicka sa v stredu v parlamente sťažovali aj baskickí poslanci. Španielsky premiér Pedro Sánchez im povedal, že vláda zaistí Gonzálezovi konzulárnu pomoc. Ďalšie informácie k tomu neoznámil.

"Nie je známy dôvod jeho zadržania, bol mu odmietnutý aj kontakt s jeho advokátom a rodinou," povedal agentúre EFE Oliver Money-Kyrle, šéf IPI pre Európu. "Miesto zatýkania novinárov by mali poľské úrady zaistiť prístup médiám na Ukrajinu a jej hranicu," dodal Money-Kyrle.

Gonzálezov advokát Gonzalo Boya na sociálnych sieťach uviedol, že dodnes nevedel, z čoho je novinár podozrievaný, kde je zadržiavaný, ani aký je jeho zdravotný stav. "Po štyroch dňoch sme sa konečne dozvedeli od španielskeho konzulátu v Poľsku, že Pabla vinia zo špionáže podľa článku 130.1 poľského trestného zákonníka a že je v predbežnej väzbe vo väznici v Réšove," napísal dnes večer Boya na twitteri.

González, ktorý spolupracuje aj so španielskou televíziou La Sexta, bol zadržaný už 6. februára na Ukrajine. Tamojšie bezpečnostné zložky ho obvinili, že je proruský, a prinútili ho opustiť krajinu.