Twitter zablokoval účty prominentným novinárom, ktorí informovali o Muskovi

Twitter zablokoval účty prominentným novinárom, ktorí informovali o Muskovi Reprofoto Twitter Elon Musk

Spoločnosť Twitter zablokovala na svojej rovnomennej sociálnej sieti účty niekoľkým renomovaným novinárom, ktorí sa vo svojich príspevkoch zaoberali majiteľom spoločnosti Elonom Muskom a pri tom podľa Twitteru porušovali nové zmluvné podmienky. Medzi zablokovanými sú okrem iného redaktori denníkov The New York Times, Washington Post či stanice CNN.

Hovorkyňa Twitteru serveru The Verge oznámila, že pozastavenie účtov súvisí s lokalizačnými dátami, ktoré títo novinári o Muskovi zdieľali. Správa o zablokovaní žurnalistov prichádza po tom, čo Musk uviedol, že podnikne právne kroky proti 20-ročnému vysokoškolákovi Jackovi Sweeneymu, vlastníkovi twitterového účtu ElonJet, ktorý sledoval pohyb Muskovho súkromného lietadla. Teraz už zablokovaný účet používal verejne dostupné letové údaje a informoval o každom vzlete a pristátí Muskovho lietadla. Musk tvrdí, že zdieľanie lokačných údajov ohrozuje bezpečnosť jeho rodiny.

"Je úplne v poriadku ma kritizovať od rána do večera, ale zdieľať moju polohu v reálnom čase a ohrozovať moju rodinu nie," napísal dnes na twitteri Musk. Dodal, že účty, ktoré sa dopúšťajú takzvaného doxingu, teda verejného zdieľania súkromných informácií, budú potrestané zablokovaním na sedem dní.

Riaditeľka oddelenia dôvery a bezpečnosti Twitteru Ella Irwinová agentúre Reuters povedala, že Twitter manuálne preveril všetky účty, ktoré porušili nové pravidlá platformy. "Chápem, že to môže vyzerať, že sme sa sústredili iba na účty novinárov, ale naše pravidlá sme uplatnili rovnako na všetky účty," povedala Irwinová.

Medzi zablokovanými žurnalistami je aj reportér denníka The Washington Post Drew Harwell. Šéfeditorka denníka Sally Buzbeeová na twitteri vyzvala na obnovu jeho účtu aj účtov ďalších novinárov.

"Pozastavenie twitterového účtu Drewa Harwella odporuje tvrdeniu Elona Muska, že zamýšľa viesť Twitter ako platformu oddanú princípu slobody slova," napísala Buzbeeová. "Twitter na Harwella uvalil zákaz bez varovania, procedúry alebo vysvetlenia po tom, čo Harwell zverejňoval svoje precízne správy o Muskovi," dodala.