Bulharsko si predvolalo ruskú veľvyslankyňu kvôli stíhaniu novinára

Bulharsko si predvolalo ruskú veľvyslankyňu kvôli stíhaniu novinára Ilustr. reprofoto EP

Bulharské ministerstvo zahraničia si predvolalo ruskú veľvyslankyňu, aby oficiálne protestovalo proti zaradeniu bulharského investigatívneho novinára Christa Grozeva na ruský zoznam hľadaných osôb. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Podľa premiéra Galaba Doneva bude chcieť Sofia od Moskvy vysvetlenie.

 "Tento krok je neprijateľný. Predstavuje útok na slobodu slova a pokus zastrašiť bulharského občana," komentoval Donev postup ruských úradov.

Grozev pracuje pre investigatívny web Bellingcat a zameriava sa na Rusko. Písal okrem iného o otrave ruského opozičníka Alexeja Navalného, o otrave bývalého ruského agenta Sergeja Skripala v Británii či o zostrelení lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou. Teraz sa venuje ruskej invázii na Ukrajine.

"Teším sa na odpovede ruskej veľvyslankyne ohľadom toho, prečo som 'hľadaný' kvôli nezrozumiteľnému 'obvineniu z trestného činu'. Som vďačný za to, že sa za mňa postavila väčšina politických strán aj bulharská vláda," napísal Grozev na twitteri.

Ruská veľvyslankyňa Eleonora Mitrofanovová podľa agentúry Reuters bulharskej vláde odkázala, že má klásť otázky ruskému ministerstvu vnútra, ktoré zoznam hľadaných osôb vedie. Podľa nej zaradenie Grozeva znamená, že už v Rusku nie je vítaný a nie to, že "ho teraz niekto bude hľadať po celom svete".

Grozev kvôli bezpečnosti nezverejňuje miesto svojho pobytu. V stredu povedal bulharskej televíznej stanici Nova TV, že sa obáva o život a že sa ho niekto môže pokúsiť zavraždiť alebo uniesť, "aby sa zavďačil Kremľu".