V Estónsku už v pondelok nebudú kvôli vyšším nákladom vychádzať papierové noviny

V Estónsku už v pondelok nebudú kvôli vyšším nákladom vychádzať papierové noviny Ilustr. foto: Omediach.com

Estónske noviny Eesti Päevaleht od polovice januára prestanú vždy v pondelok vychádzať v papierovej podobe. Šéfredaktor Urmo Soonvald a šéf mediálneho koncernu Delfi Meedia Argo Virkebau označili rozhodnutie za dôsledok vyšších nákladov, vrátane tých na distribúciu novín. Informuje o tom dnes miestny server Err.ee.

"Znamená to, že v Estónsku vždy v pondelok už nebudú vychádzať ani jedny (papierové) noviny v estónčine," napísal server. Noviny Eesti Päevaleht sa už dávno zriekli sobotňajšieho vydania, a tak budú vychádzať len štyrikrát do týždňa.

Papierového vydania sa už skôr zriekli denníky Postimees a Õhtuleht. Hospodársky denník Äripäev už vlani na jeseň úplne zrušil tlačenú verziu a plne prešiel na digitálny formát.

Soonvald a Virkebau uviedli, že vplyv malo aj rozhodnutie štátnych úradov, ktoré mali čas a možnosti vyhodnotiť krátkodobé aj dlhodobé dopady rastu cien. O pondelkové vydanie papierových novín tak prišlo asi 65.000 predplatiteľov listov Õhtuleht, Postimees a Eesti Päevaleht.

Server Err.ee pripomenul, že štátna pošta Omniva na konci minulého roka zdražela doručovanie periodík do domácností. Následne sa denníky Postimees a Õhtuleht zriekli pondelkového vydania. Denník Eesti Päevaleht vtedy oznámil, že bude v pondelok aj naďalej vychádzať, ale konkurenčné noviny predpokladali, že toto rozhodnutie bude musieť čoskoro zmeniť.